Drugi pišu Uncategorized Vesti

EU i Kina međusobno štite po 100 oznaka geografskog porekla

utorak, 15. septembra 2020.

Brisel i Peking su 14. septembra potpisali bilateralni sporazum o zaštiti 100 evropskih oznaka geografskog porekla u Kini i 100 kineskih oznaka geografskog porekla u EU od uzurpacije i imitacije, prenosi Euractiv.

Sporazum je potpisan pred početak onlajn samita EU-Kina na kojem će dve strane pokušati da ostvare napredak ka postizanju sporazuma o investicijama, mada su u njihovim odnosima porasle tenzije zbog Hongkonga i kineskog postupanja prema muslimanskoj manjini Ujguri.

Sporazum, o kojem su pregovori zaključeni u novembru 2019, trebalo bi da donese trgovinske koristi obema stranama, a potrošačima ponudu kvalitetnih proizvoda, saopštila je Evropska komisija.

Kinesko tržište ima sve veći potencijal za evropske proizvođače hrane i pića. Kina je 2019. bila treća izvozna destinacija za poljoprivredno-prehrambene proizvode iz EU, čija je vrednost dostigla 14,5 milijardi evra. Takođe je druga destinacija za izvoz evropskih proizvoda zaštićenih geografskom oznakom. Vrednost tih proizvoda, među kojima su vina, poljoprivredno-prehrambeni proizvodi i alkoholna pića, čine 9% vrednosti izvoza.

Sa druge strane, evropski potrošači će moći da otkriju prave kineske specijalitete zahvaljujući ovom sporazumu.

Na listi EU proizvoda sa oznakom geografskog porekla koji će biti zaštićeni u Kini su špansko vino Kava, francuski šampanjac i konjak, irski viski, portugalski porto, poljska votka, minhensko pivo, grčka feta i italijanski sirevi gorgonzola i parmiđano ređano.

Među kineskim proizvodima sa geografskom oznakom su jelo od pasulja Pixian Dou Ban, pirinač Panjin, Anji beli čaj…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *