Reč struke Stočarstvo Vesti

EFSA protiv afričke kuge svinja

Od kada je u avgustu potvrđen virus ove opake bolesti u Srbiji, veterinarska inspekcija, eutanazirala je 619 grla svinja, dok je zaraza zvanično bila potvrđena kod 20 grla. Usporavanju širenja bolesti doprinosi samo – prevencija Kako bi se podigla svest i ukazala na značaj prevencije od afričke svinjske kuge Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) pokrenula je veliku kampanju koja će se sprovoditi u devet zemalja Jugoistočne Evrope među kojima je i Srbija. EFSA je označila Srbiju kao zemlju visokog rizika od pojave ove bolesti.Osim Srbije, procenjeno je da opasnost preti i Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Sloveniji. Virus nije opasan po ljude, ali je smrtonosan za domaće i divlje svinje i može imati razarajuće ekonomske posledice u pogođenim zemljama. U poslednje četiri godine, od posledica zaraze virusom afričke svinjske kuge uginulo je ili eutanazirano 1,3 miliona svinja.

     U Srbiji ima 2.782.000 svinja, i ona predstavlja drugu po brojnosti uzgajane stoke.U Srbiji se godišnje proizvede od 250.000 do 300.000 tona svinjskog mesa. Prosečno se godišnje potroši 16 kilograma mesa po stanovniku, dok s prerađevinama potrošnja dostiže 40 kilograma.  Država je do sada isplatila više od 8,2 miliona dinara stočarima čije su svinje ubijene zbog afričke kuge svinja. Od kada je u avgustu potvrđen virus ove opake bolesti u Srbiji, veterinarska inspekcija, eutanazirala je 619 grla svinja, dok je zaraza zvanično bila potvrđena kod 20 grla.  Konstantno pogoršanje epizootiološke situacije u okolnim zemljama, posebno u Rumuniji i Bugarskoj i prirodni migratorni putevi kretanja divljih svinja imali su za posledicu pojavu prvih slučajeva afričke svinjske kuge kod divljih svinja u Srbiji.      

  Početkom 2020. godine, Uprava za veterinu proglasila je epidemiju afričke svinjske kuge na teritoriji dva lovišta u pirotskom okrugu i jednog u okolini Kladova.Imajući u vidu trenutne okolnosti, Ministarstvo poljoprivrede preduzelo je sve mere kako bi sprečilo širenje i kontrolu ove bolesti u populaciji divljih svinja i prenos virusa na domaće svinje, angažujući sve raspoložive resurse i veterinarske i lovačke organizacije.

  Afrička svinjska kuga (ASK) je veoma zarazna virusna bolest koja pogađa divlje i domaće svinje. Virus je bezopasan za ljude ali je prouzrokovao značajne ekonomske probleme u mnogim zemljama. Trenutno ne postoji vakcina za ovu bolest, što znači da žarište zaraze može uzrokovati nužni pokolj velikog broja domaćih svinja u pogođenim područjima. Kampanja ima za cilj da podigne svest i značaj o ASK u svih devet zemalja u kojima se sprovodi. Komunikacija je usmerena ka grupama i pojedincima koji imaju kontakt sa domaćim i divljim svinjama, poput, uzgajivača svinja i lovcima. EFSA će se takođe obraćati i veterinarskim, lovačkim i stočarskim udruženjima, kao i carinskim službama, graničnoj policiji, lokalnim vlastima, turističkim agencijama i putnicima.

Budući da epidemija ASK može imati razarajuće efekte, otkrivanje, prevencija i prijava su ključni za suzbijanje ove smrtonosne bolesti.Tokom trajanja kampanje javnost će biti obaveštena o najnovijim  informacijama o ovoj bolesti deljenjem različitih materijala na društvenim mrežama i sajtu www.efsa.europa.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *