Povrtarstvo Tehnologije Vesti

Danas u Leskovcu povrtari poklanjali paradajz

Svake godine ista prića. U Leskovcu ga ima previše, nakupci i trgovci ga plaćaju premalo. Zbog niske otkupne cene koja se kreće od pet do 20 dinara, proizvođači paradajza u Leskovcu danas su, za svega pola sata, građanima besplatno podelili nekoliko tona paradajza. Da je situacihja ozbiljna shvatili su izgleda i predstavnici Ministarstva poljoprivrede koji su sa proizvođačima i predstavnicima i grada Leskovca, održali sastanak upravo zbog niske otkupne cene.

video resetka.rs

Sit gladnom ne veruje , ni onima što proizvode ni onima što ne mogu ili nemaju od čega da kupe. Ovi prvi više ne mogu da podnesu ponižavajaću I neodrživu cenu paradajza, ovi drugi danas su uspeli bez novaca da dobiju čuveni paradajz iz Leskovca. Pola sata je bilo dovoljno da proizvođači iz Leskovca i okoline građanima ispred pijace u ovom gradu podele preko 3 tone  paradajz bez naplaćenog dinara.

Protest je počeo u 10 časova,  odaziv građana je bio odličan. Neki su, uzimali paradajz shodno protest, mada su neki  ostavljalli donacije ali za lečenje dece.

Proizvodnja paradajza košta do 35 evro centi. Paradajz se od proizvođača na leskovačkom kvantašu, kako navode, otkupljuje za svega pet do 20 dinara po kilogramu, dok se u prodavnicama prodaje i po 20 puta većoj ceni.Proizvođači, koji su se za ovaj protest organizovali preko Fejsbuka, ističu da ne žele da za tako malo novca prodaju ono u šta su mnogo uložili i za šta su mnogo radili i da im je draže da paradajz – pojedu građani.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević i državni sekretar Velimir Stanojević održali su u Leskovcu sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave i predstavnicima poljoprivrednika, koji su danas protestovali nezadovoljni otkupnom cenom paradajza. Predstavnici resora su obećali da će uskoro viškove sa Juga Srbije preusmeriti u Grčku i Crnu Goru.

Kako su prenele agencije, na pitanja novinara šta će biti u konkretnom slučaju, hoće li biti proizvođači obeštećeni, predstavnici ministarstva su rekli da do sada nismo imali strategiju, a da smo je „imali pre deset godina do ovoga sada ne bi došlo“, ali nisu odgovorili na pitanje šta ih je sprečavalo da je usvoje.

Glavni problem za povrtareje veliki uvoz paradajza, ali je Stanojević izneo podatak Carine po kome je u maju i junu u Srbiju ušlo 2.500 tona tog povrća manje nego lane. Da li je smanjena potrošnja i šta se desilo sa tek usvojenim Zakonom o zaštiti poljoprivrednih proizvoda, odnosno o određivanju referentnih cena, odgovor niko nije dobio.

Narednih dana se očekuju izuzetno visoke temperature, koje će ubrzati zrenje paradajza. Već ubrani plodovi teško da će moći da čekaju, novo tržište, ukoliko sve ostane samo na današnjem protestu i sutrašnjem obećanju…. Agencije/ S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *