Pčelarstvo Tehnologije Vesti

Borov med ili šećerni sirup ?

Kako stoje stvari borov med, izgleda ne postoji! Za mnoge je ova informacija ovih dana bila šok, naročito one koji godinama ovaj proizvod konzumiraju pod pomenutim imenom. Da li su na ovaj način , nakon istupa inspekcijskih organa, turisti na Zlatiboru, Kopaoniku, Tari, i u drugim planinskim centrima, godinama su bili meta prevare proizvođača običnog šećernog sirupa, koji su prodavali kao “borov” med.

Posle inspekcije Ministarstva poljoprivrede, proizvođači su prinuđeni da ovaj šećerni proizvod deklarišu po pravilu, kao borov sirup. Na ovim teglama ne sme da se nađe ništa što može da asocira na pravi med, koji prave pčele. U Ministarstvu poljoprivrede ističu da ovi proizvodi nisu zdravstveno nebezbedni, već da nisu deklarisani na pravi način.

Naime, inspekcija je naredila samo da se na pčomenutom proizvodu promene etikete, da ne stavljaju ništa što bi moglo da dovede u zabludu kupce, koji konzumiraju zapravo med od šećernog sirupa .Sve što nije bezbedno povlači se iz prometa, saopštili su iz resora Iz Ministarstva poljoprivrede potvrđuju da to nije med, već je po sastavu sirup od mladih borovih iglica. One se kuvaju u šećernom sirupu, pa se dobije tamna boja.

U Savezu pčelarskih organizacija, imaju jedinstven stav po ovom pitanju. Kako kažu, građani su decenijama bili obmanjivani da se radi o borovom medu, kojeg u našoj zemlji uopšte i nema !

– Borove medljike ima vrlo retko i u minimalnim količinama, jednom u više godina – kažu u SPOS. – Zbog toga su, međutim, neobavešteni posetioci Zlatibora, pojeli ogromne količine lažnog “borovog meda” prethodnih godina. Nadležni su počeli da suzbijaju falsifikate meda na tržištu.

Epilog svega jeste prevara, međutim i dalje ostaje pitanje kako da kupci prepoznaju ove malverzacije, imajući u vidu da je poslednjih meseci prilično otkrivenih slučajeva i drugih falsifikata. kako živimo u eri net-a, recept za ovaj ,,med,, možete naći na lak naćin i još lakše ga sami primremiti ukiloko želite borov med ali po desetostruko nižoj ceni!

Čak i ako je ovaj proizvod bio bezbedan , ostaje vrlo gorak ukus najslađe ,,prirodne poslastice,, i novo saznaje dokle doseže ljudska ,,zloba,,! Da li neko razmišlja pre nego se odluči na takj korak, da budući kupac takav med, kupuje kao lek, sebi, deci, starima. Mnogo je na svaku krizu, najgora je je ona duševna i umna……S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *