Tehnologije Vesti

Automatski radarski centar na Bukulji štitiće 2.370 hektara

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila je danas radarski centar Republičkog hidrometeorološkog zavoda na Bukulji, povodom završetka prve faze izgradnje automatizovanih protivgradnih stanica.

Brnabić je tom prilikom rekla da je završena prva faza sa 44 stanice od 104, koliko je planirano, u koju je uloženo 156 miliona dinara, a ostaje da se do kraja godine okonča druga faza sa 60 stanica, u koju će biti uloženo još 246 miliona dinara.

Nakon toga, radarski centar Bukulja biće kompletno automatizovan, rekla je ona, objasnivši da će do kraja godine taj centar pružati zaštitu u prečniku od 90 kilometara i na 2.370 hektara.

Do kraja godine imaćemo kompletno automatizovanu protivgradnu zaštitu i moći ćemo mnogo bolje da se branimo, poručila je predsednica Vlade, dodavši da će biti nastavljena gradnja radarskih centara.

Direktor RHMZ-a Jugoslav Nikolić rekao je da su protivgradne stanice potpuno automatizovane, bez potrebe za strelcima, jer se njima upravlja iz radarskog centra i proizvod su domaće tehnologije.

Softver za ovaj sistem napravilo je preduzeće „Informatika“ iz Beograda, a lansere i ostatak sistema za ispaljivanje raketa „Trajal“ iz Kruševca.

Sve stanice imaju autonomno napajanje energijom preko solarnih ćelija i lansere sa po 12 raketa, tako da je njihova efikasnost dejstva mnogo veća, naveo je Nikolić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *