Aprilski mrazevi više nisu briga topličkih voćara – štetu sprečavaju orošavanjem

Posle cvetanja mnogih voćnih vrsta, aprilski mrazevi brinu voćare. Toplički voćari odavno zadimljavanjem podižu temperaturu u zasadima. Ima i onih koji to rade na savremeniji način – štetu sprečavaju orošavanjem površina pod voćem.

Nebojša Ćurčić iz Prokuplja, vođen ranijim iskustvima, spremno je dočekao prolećne mrazeve na svojim zasadima trešanja u selu Smrdan. Prati vremensku prognozu i termometar, kontroliše bunar i pumpu, i sa prelaskom temperature u minus pokreće sistem za orošavanje, obično u kasno uveče.

“Sistem radi preko cele noći sve dok temperatura ne pređe u plus. Ovde su mrazevi česti jaki, ovo je jedini način da spasimo rod”, rekao je Nebojša Ćurčić.

Miroljub Ivanović iz sela Smrdan naveo je kako im mraz svake godine uništi voće.

“Sad je komšija uveo sistem za orošavanje. Da vidimo kako će da bude i da li je uspešno, pa i mi to da uradimo”, istakao je Ivanović.

Jutarnja idilična slika koja odudara od okoline, meštanima izaziva nevericu, a struka kaže da je ovo najbolji način zaštite od mraza, koji zahteva određena početna ulaganja i velike količine vode.

Kako orošavanje štiti voće

“Kapljice vode se lede na cvetovima, na listovima i pri promeni agregatnog stanja ispuštaju toplotu i na taj način biljka ispod te pokorice leda ostaje kompletno zaštićena”, objasnio je Aleksandar Petković, direktor Poljoprivredne stručne službe Prokuplje.

Na površini od jednog hektara u tri parcele sa 450 stabala trešanja, sprovedeno je preko hiljadu metara creva za vodu raznih profila i postavljeno na desetine raspršivača.

“Ovaj sistem preko bunara, pumpe, creva do voćnjaka i do orošivača košta otprilike oko milion dinara. Ja se nadam da će brzo da se isplati i da ću kasnije moći da unapredim svoj rod”, rekao je Nebojša Ćurčić.

Dok se drugi nadaju da zahlađenje neće potrajati, Nebojša situaciju sa mrazom kontroliše i planira unapređenje sistema novim, funkcionalnijim raspršivačima vode. Izvor RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *