Reč struke Tehnologije Voćarstvo

Od sveže do suve šljive

Ove godine šljiva ima rekordnu otkupnu cenu koja bi do kraja berbe mogla da skoči na celih 50 dinara za kilogram. Rod je upola manji nego lane a proizvođači se ponovo suočavaju sa nedostatkom berača. „Čačanska rana“ i „čačanska lepotica“ su obrane, a sad je na redu „stenlej“, vodeća sorta.  Evo saveta Poljoprivredne stručne službe kako se šljiva bere i kako se suši: 

S obzirom na sortu i namenu, plodovi se beru u botaničkoj i tehnološkoj zrelosti, koja se određuje na osnovu veličine, boje, ukusa, sadržaja suve materije, šećera, kiselina, pektina i sile kojom se plod drži za peteljku. U botaničkoj zrelosti beru se plodovi za konzum u svežem stanju i za preradu za kompot i slatko.

U ovoj fazi plodovi su pogodni za transport, pokožica je karakteristične boje za sortu, prekrivena pepeljkom, a mezokarp počinje da dobija karakterističan ukus i aromu, navode stručnjaci Poljoprivredne stručne službe Srbije.  Za bliža tržišta, plodovi se mogu brati zreliji, a za dalja zeleniji, Za preradu u rakiju, pekmez, marmeladu, sok i slične prerađevine kao i za sušenje, plodovi se beru u tehnološkoj zrelosti, a to je kad u kruni ima 5-10% omekšalih plodova. Berba se obavlja ručno i trešenjem. Ručno se beru plodovi namenjeni upotrebi u svežem stanju, što je i najkvalitetniji ali i najskuplji vid berbe. Trešenjem se beru plodovi za za preradu i sušenje.

Trešenje se obavlja mehanički ručno ili specijalnim mašinama tresačima. Ne preporučuje se mlaćenje motkama, jer se na ovaj način oštećuju plodovi, pupoljci, grane i grančice. Po berbi pristupa se klasiranju na osnovu evropskog protokola o standardizaciji voća (ekstra klasa, prva i druga klasa.

Pod kvalitetom ekstra podrazumevaju se plodovi, koji su po krupnoći, zrelosti i boji ujenačeni, sortno čisti, bez peteljke i ručno obrani. U jednom pakovanju dozvoljava se do 5 % plodova koji ne ispunjavaju uslove za ovu klasu, ali ispunjavaju uslove za narednu nižu klasu.

Plodoovi kvaliteta prve klase moraju imati približno iste osobine kao plodovi ekstra kvaliteta, s tim što se dozvoljava da u pakovanju bude i do 100 % mase plodova koji ne ispunjavaju uslove za ovu klasu, ali odgovara drugoj klasi.

Plodovi kvaliteta druge moraju biti zdravi, čisti i potpuno zreli, sa izvesnim nedostacima u pogledu oblika ploda. U jedinici pakovanja može biti i do 20 %b prezrelih plodova, a do 10 % mase plodova sa peteljkom, kao i najviše5 % crvljivih plodova.

Preostali plodovi se koriste za preradu, najčešće u rakiju. Sveži plodovi šljive nisu podesni za duže čuvanje. U zavisnosti od namene plodova i svih drugih faktora, radnik u toku dana može da nabere od 200-500 kg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *