Tehnologije Uncategorized Voćarstvo

Spoj znanja, iskustva i mladosti izrodio borovnicu za čistu ,,desetku,,

Porodica Nikolić iz Balosave važi za viđeniju voćarsku porodicu ne samo u gružanskom kraju već i u regionu jer su godinama bili sjajni domaćini zimske voćarske škole ali i prolećnog sabora koji su u izvornom obliku ove godine izostali. Berba borovnice na njihovim plantažama se privodi kraju. Plasmanom i cenom Nikolići zadovoljni baš kao i rodom koji će ove godine pozlatiti sav trud, struke i saradnika.

 Porodica Nikolić je u selu Balosava kod Knića podigla je zasade borovnice na preko 4 hektara u okviru svoje voćarske proizvodnje koja se može pohvaliti i desetinama hektara jabuke i nektarine  u okviru porodične voćarske proizvodnje “Gruže agrar”. U Šumadiji su već duži niz  godina najveći proizvođači borovnice, oko 85 odsto zasada čini duke dok ostatak odlazi na bluecrop. Cena borovnice se kreće i do šest evra, a naši domaćini ovo voće plasiraju na rusko tržište.Generalno berba je kasnila 15 tak dana, što nije umanjilo tražnju. U petoj sezoni ubiraju samo vrhunske rezultate i to zahvaljujući prvenstveno savetima struke koji su ovde od neprocenljive vrednosti. Na četiri lokacije berba odmiče, kako kaže Miroslav uz mladost i iskustvo.

,,Ušli smo u aktivnu verbu sa preko 100 berača. Mogu sa ponosom da kažem da uz primenu savremenih tehnologija, uz savete prof. Jasminke Milivojević sa Zemunskog fakuklteta i naše zaštitarke Marije Kolundžije, smo došli do nekih 13t/h prve klase. Ali kada kažemo prve klase, znači sve ono što je kalibraže od 12-14 milimetara, pa gore. Berba odmiče i ono što je najvažnije osim što smo mi zadovoljni rezultatima i povratne informacije od kupaca su pozitivne, tako da je to motiv više za nas proizvođače. Dobra energija je i u voćnjacima, videli ste i sami da su berači izuzetno mladi, dakle 80% mladosti i 20% iskustva mogu slobodno sa zadovoljstvom da kažem, da berba teče po planu i uspešno. Želim da napomenem da smo prošle ali i ove godine pored pandemije corona visrusa uspeli da održimo izuzetno visoke stnadarde, sproveli sve mere predostrožnosti i ispunili sve standard i procedure Global gapa,, sa ponosom započinje svoju priču osnivač plantaža Gruža agrar Miroslav Nikolić

Gajenje borovnice može biti veoma profitabilno samo pod uslovom da se tržištu obezbedi dobar rod. A kvalitetan plod i visok prinos jedne ovakve voćne kulture zavisi od niza faktora. Neki od njih su kvalitetan sadni materijal i zaštita od štetočina i padavina. Sve te elemente moguće je prevazići samo u kontrolisanim uslovima, odnosno sadnjom borovnica u saksijama, i to veće litraže .

,, Ovakvim načinom uzgajanja borovnice svaki kraj pogoduje jer uzgojem u saksijama in rađenjem analiza lista i ploda mi dobijamo bukvalno krvnu sliku biljke da tako kažem gde vidimo sve šta joj fali i čega ima manje a čega ima više i na taj način znamo šta da joj doziramo i da iz nje izvlačimo taj maksimum kako bi na kraju godine bili zadovoljni. U svakom trenutku još na početku vegetacije u zimskom periodu možemo da radimo analizu supstrata, zatim u tom trenutku znamo da li borovnici treba nešto ili ima nečega više. Nakon berbe isto radimo analizu lista i još jednu analizu supstrata i u svakom trenutku možemo da kontrolišemo biljku sa prihranom, sa navodnjavanjem bukvalno svaku saksiju. Samo treba raditi tako da se proizvede kvalitetan rod u ekstra prvoj klasi i treba borovnicu plasirati u malim pakovanjima. U toj varijanti gde imamo i kvalitet i mala pakovanja ne postoji mogućnost da prođemo loše sa borovnicom”, kaže Miroslav Nikolić, domaćin “Gruže agrar”

Srbija se upisuje na mapu po jedinstvenoj tehnologiji proizvodnje borovnice – zasad sa borovnicama u saksiji nalazi se u Gruži i predstavlja pravo naučno i proizvođačko blago. Porodica Nikolić je sa ova 4 hektara uknjižila sve same odlične rezultate u ovoj godini. Sama pomisao da rod može dostići  20t/h čini se neverovatnom. Taj san su zahvaljujući svojim saradnicima i dvema damama od znanja, čini se dosanjali.

,, Znamo iskustva iz sveta i tako smo i došli na ideju sa Prof. Jasminkom i  sa Majom da sprovedemo ovakav jedan projekat, ovakvu sadnju, sa ovakvom gustinom i ovom tehnologijiom. Kažu da je u svetu očekivani prinos borovnice u punom rodu od 15-17 tona /h. Shodno stanju, struci i ulganajima u ovim zasadima, ja sa razlogom očekujem da ćemo u narednim godinama sigurno imati blizu 20t/h, gde pričamo o prvoj klasi.,, kaže ovaj domaćin, za primer.

 Cena borovnice je odlična jer naši domaćini ovo voće plasiraju prevashodno na rusko i holandsko tržište. Kako kvalitet i ekonomija govore sve svetske jezike, prilike su da će borovnica iz srca Šumadije stići i na druga odredišta. Berba je kasnila 15 tak dana, što nije umanjilo tražnju . Porodica Nikolić će sa svojih plantaža u zaštićenom prostoru, samo kroz borovnicu, isporučiti svetu preko 70 tona prvoklasne robe

,,U svakom slučaju, sve ono što smo pokazivali zadnjih deset godina kroz naše Zimsko savetovanje voćara, kroz Sabor na sami plantažama, šta smo to primenili, šta smo dobili, ja sa ponosom i zadovoljstvom mogu da kažem da kvalitet nađe mesto na svim tržištima. Naša borovnica, prošle kao i ove godine standardno ide na rusko tržište, jednim delom ide prema Holandiji, sve više ide i ka drugim evropskim državama. Sve veće interesovanje je od strane Nemačke , od strane i Poljske takođe ali se i  tržište Rumunije oubiljno otvorilo. Ono što nam daje još više motiva i nade jeste i najava Kargo prevoza kojim bi imali mogućnosti osvajanja novih tržišta, prevashodno na Bliski istok. Tako da kvalitet ima mesta i to ne samo kvalitet u smislu krupnoće i zrelosti same borovnice, već i u smislu analize koje se rade od ,,ino kupaca,,. Te analize su iskazale izuzetne ocene na borovnici koja se proizvodi ovde u Šumadiji.,, ponosno ističe Nikolić

Stabilna cena i šansa na ruskom i evropskom tržištu privukla je voćare da se oprobaju u podizanju zasada borovnica. Međutim ne rezonuju svi tržišno i praktično. Koliki će rod biti zavisi od mnogo faktora – pre svega, od broja posađenih biljaka, ali i od samog sistema gajenja. Osim dobrih prinosa, Srbija se može pohvaliti i izuzetnim kvalitetom ove kulture .Nikolići su odlučili da sve rizike spakuju u kontrolisanoj proizvodnji koja je ove godine za mnoge bila noćna mora, naročito zbog vremenskih neprilika, kojih je u ovoj godini, bar do sada bilo previse. Ipak kako tvrdi, zadovoljni su dosadašnjim rezultatima, posebno ako se oni ostvaruju dve godine pandemijske krize, koja je uzdrmala mnoge ekonomije.

Uslovi gajenja kao i standari berbe uz stalni nadzor, rezultirali su poverenjem kupaca koji su takođe zadovoljni baš kao i Nikolići. tako da su uz stručnu pomoć dve dame Prof. Jasminke Milivojević i savetodavca marije Kolundžije, sve do sada zacrtano ispunili. Kada je proizvodnja hrane u pitanju igranja nema, jer su analize česte. Na gružansku adresu rezultati istih su uvek izvanredni. Zbog toga se nastavlja sa novim istraživanjima.

,, Tačno je da su kupci zadovoljni ne samo kvalitetom, već i dobijenim rezultatima koje rade u njihovim laboratorijama. Naša borovbica sadrži sve one elemente koje joj daju izuzetne ocene, tako da sve ono što smo zacrtali polako dobija svoje pozicije.Iz svih navedenih razloga, struka se ovde sluša i poštuje tako da sa Prof. Milivojević na našim plantažama i dalje radimo oglede po sortimentima. To su zapravo istraživački ogledi i mogu da kažem da su za sada rezultati ogleda jako dobri. Mislim da ćemo na Gruža agraru moći da pokažemo već u narednoj godini kako da taj poluzatvoreni prostor aktiviramo sa berbom ranije. Svedoci smo velikih klimatskih promena i da vegetacija jednim delom kasni a nama je cilj da prvi ili među prvima stignemo na tržište kada je cena najviša.….kaže za naš list Nikolić

 Razni faktori poput padavina ili bolesti mogu da desetkuju prinose što proizvođačima predstavlja ozbiljan problem. Zato su kontrolisani uslovi koji sadnja u saksijama omogućava od velike važnosti za kvalitetan rod, a samim tim i dobar profit. Protivgradna mreža je njihov proizvod,  a čak i da nije ova investicija nije trošak već preka potreba  a evo i zašto.

,,Uvek sa strukom pripremamo sezonu i radimo plan i program, analize, jer jedino tako možemo sagledati realne rezultate. Ja sam već 20 godina u ovom poslu i svaka je godina, priča za sebe. Klimatske promene su učinile svoje, gde mi poslednjih sedam godina imamo nagle oluje, nevreme ovde u Gruži ali i šire u Srbiji. Ovaj posao više ne može da se radi pod otvorenim nebom. I prošle i  ove godine smo imali vremenskih nepogoda. Nedavno je po četvrti put ovde ,,tukao grad,,. Više ne smemo da dozvolimo da ovolike investicije u ovakvim visokoproduktivnim kulturama budu fabrika pod otvorenim nebom. Protivgradna zaštita nama je sačuvala i rod i kvalitet. Na žalost mnogi neće imati ni kvalitet ni rod, tako da je protivgradna mreža potreba savremene proizvodnje, kako zbog gradonosnih oblaka tako i zbog ožegotina, jer mi danima imamo temperature blizu 40 celzijusa,, savetuje Miroslav

Zašto gružanci postaju dobri domaćini odgovor smo dobili i od mlađanog Nikole Maksovića, koji je obližnje jezero i uživanje na vrelih 40 zamenio radnim zadatkom. Isti odgovor smo dobili od svih ovih omladinaca pa čak i malog vodonoše Žareta. U ovim krajevima nema zgubidana..

,, Radim, nije mi teško, ja sam ovde blizu iz Knića. Jeste malo vruće ali uslovi su ipak dobri. Dobra je i zarada, planiram nakon berbe malo na odmor. Da malo potrošim na nekom letovanju. Ostatak za školu jer na jesen krećem u treći razred srednje .Imam iskustvo uberbi, radio sam i prethodne dve godine. Dobra je ekipa, svi su mahom mladi malo se šalimo, malo se radi i tako odmiče berba i rad. Moji roditelji takođe imaju imanje ali je to uglavnom za sopstvene potrebe, tako da pomažem i njima kada dozvole školske obaveze.,, kaže mladi Nikola

     Sve su prilike da srpska borovnica obećava i da ima potencijala na svetskom tržištu. Međutim, tu priliku domaći voćari moraju pametno iskoristiti uz pravilnu proizvodnju uključujući stručnjake i primenu odgovarajućih agrotehničkih mera i savremenih tehnologija. Ako samo jednom obiđete Nikoliće na njihovim školama, Saboru ili berbi naučićete mnogo. Ovih dana se pripremaju za berbu nektarine, zatim stiže i jabuka. U tim zasadima se takođe očekuju odlični rezultati. U Gruži svaku lekciju odlično uče ali je od srca drugima prenose.Mi smo zavirili i u njihove proizvodne pogone, gde ima puno novotarija li o tome nekom drugom prilikom. Kako umeju u Gruža agraru da kažu, sve su učeni ljudi smislili, zašto izmišljati toplu vodu! Sonja Cvetković / tekst autora objavljen u julskom broju časopias ,,Poljoprivrednik,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *