Agroekologija Tehnologije Uncategorized Zaštita bilja

Pamukova sovica ugrožava papriku, paradajz, kukuruz šećerac i boraniju

Vizuelnim pregledom useva se registruje prisustvo jaja pamukove sovice, saopštila je Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Pamukova sovica (Helicoverpa armigera) je jedna od najznačajnijih štetočina u našoj poljoprivrednoj proizvodnji.Na feromonskim klopkama i svetlosnim lovnim lampama beleže se povećani ulovi odraslih jedinki ove štetočine.

U zavisnosti od lokaliteta, registruje se i do 100% biljaka sa položenim jajima ove štetočine.U ovom momentu najugroženiji su usevi paprike, paradajza, kukuruza šećerca i boranije, koji su u fazama intenzivnog porasta, cvetanja i plodonošenja i kao takvi najprivlačniji su za ženke pamukove sovice da polože jaja.

Na području Srbije u periodu od 16.-20.07. pala je značajna količina padavina  koja je uticala na povećanje vlage u usevima te je rizik od šteta od pamukove sovice još izraženiji jer larve za svoj razvoj iziskuju visoku relativnu vlažnost vazduha.Takođe, u najavi je novi talas visokih temperatura koji će izuzetno pogodovati daljem razvoju te štetočine.

Preporuka PIS-a

Proizvođačima PIS preporučuje pregled useva na prisustvo jaja pamukove sovice. Ukoliko se registruje njihovo prisustvo, potrebno je pratiti razvoj i na samom početku piljenja larvi primeniti mere zaštite. Prema prognoziranim, visokim temperaturama, piljenje larvi se očekuje za 2-3 dana.

Preporuka je primena nekog od registrovanih insekticida:

U usevima paprike i kukuruza šećerca započelo je polaganje jaja druge generacije kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis). Navedeni insekticidi delovaće i na ovu štetočinu. Foto: PIS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *