Drugi pišu Pčelarstvo Vesti

Ogromna šteta zbog pomora pčela u Srpskom Itebeju, pokrenuta istraga

U OKOLINI Srpskog Itebeja otrovano je 600 košnica sa pčelama, a procenjuje se da je šteta, koja je naneta pčelarima, gotovo 60.000 evra! Pčele izletnice, već nedelju dana umiru ispred košnica, jer su otrovane insekticidom, kojim je najverovatnije prskana lucerka u cvetu. Policija i nadležne inspekcije su obavile uviđaj i čekaju se prvi rezultati uzroka umiranja. Pčelari, međutim, kažu da je put do istine dalek, jer analize na svaki pojedinačni insekticid, moraju oni da plate. To je dodatni trošak od po 6.000 dinara po analizi.

Pčele smo dovezli u Srpski Itebej, na suncokret, koji tek treba da počne – objašnjava nam Dragan Tucić, koji je i sam izubio oko 120 košnica, od 157 koliko ih ima. – Suncokret nije kriv, već sumnjamo da je sa lucerke ili nečeg drugog. Blizu košnica je lucerka i najverovatnije je prskana u cvetu. Tragove prskanja je utvrdila i inspekcija. Imamo baš veliki pomor. Pčele umiru polako danima. Kod mene nisu sva društva totalno oštećena, ali je otrovano od 50 do 75 odsto po košnici. Ima pčelara, međutim, kojima je sve stradalo. One koje se nisu orijentisale na tu parcelu bolje su prošle, za razliku od onih koje su bile bliže toj njivi.

Kako nam je ispričao Tucić, dosta pčelara je oštećeno. Javni tužilac je pokrenuo istragu, ali su mu potrebni dokazi. Fitosanitarna i veterinarska inspekcija su dobro odradile posao, ali se sada čekaju rezultati Zavoda za javno zdravlje u Beogradu. Oni jedini imaju laboratoriju gde mogu da se rade analize pčela na samo šest insekticida. Ukoliko se ne potrefi neki od tih, ne može se dokazati trovanje.

Što se tiče insekticida na lucerki, ne možemo da radimo analize na sve poznate preparate, to je preskupo i niko od nas to ne može da radi – objašnjava Tucić. – Vlasnik te lucerke tvrdi da je prskano regularnim preparatima. Šteta je velika. Roj jedan košta od 30 do 50 evra po košnici. Uz to, pčela bi donela med, jer suncokret uskoro počinje da cveta. To je najmanje 20 kilograma suncokretovog meda po košnici. Kada se sve izračuna, sigurno je gubitak oko 100 evra po košnici. Najgore je to što su nam otrovane pčele izletnice, koje donose med. One lete četiri do pet kilometara od košnice.

PRAVDA NA SUDU SE NE ISPLATI

SAMO jedna analiza na insekticid je od 6.000 dinara pa naviše. Kada bi morale da rade ispitivanje na sve poznate preparate, to bi pčelare koštalo stotine hiljada dinara.Uz to, išla bi i analiza pčela, pa sudski spor, gde je mnogo teško dokazati da je isekticid sa pčele, baš sa neke određene parcele, bez obzira što se rezultati poklapaju – objašnjava Tucić. – Država se ne bavi dokazivanjem ko je kriv, već sve mi moramo da uradimo. Uglavnom nemamo dokaze kada je neko i čime prskao. Kod ovog slučaja sa lucerkom, fitosanitarna inspekcija je utvrdila da je bilo prskanja. Našli su tragove na njivi. Izvor:https://www.novosti.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *