Uncategorized Vesti

Raste Izvoz hrane u Rusiju

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je, nakon potpisivanja Sporazuma o trgovinskoj razmeni sa Ruskom Federacijom, ta razmena u sektoru agrara porasla sa 100 miliona na 480 miliona dolara.Otvarajući Agroindustrijski forum Srbija–Rusija u Beogradu, rekao da očekuje narednih dana dobre razgovore ruskih i srpskih kompanija i nove prilike za povećanje trgovinske razmene u oblasti poljoprivrede.

Prema njegovim rečima, država će se odlučno obračunati sa svima koji pokušavaju da zloupotrebe sporazum, jer ovakve dogovore koji obazbeđuju bescarinski tretman za 99 odsto robe moramo da čuvamo po svaku cenu i to je od nacionalnog interesa.Na ovom forumu bila su prisutna dva od četiri najveća trgovinska lanca u Rusiji – „Miratorg“ i „X5“ kako bi se uverili u kvalitet srpske robe.

Početak primene sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom u julu daje priliku da plasiramo još više proizvoda na tom tržištu, ponovio je Nedimović i naglasio da je važno da se naše kompanije dobro predstave i obezbede dovoljne količine robe jer će to uticati na povećanje izvoza.

Srpske kompanije već sada mogu da povećaju isporuku svežeg i prerađenog voća, mesnih prerađevina, žitarica i brašna, dok rusko tržište sve više traži organske proizvode.Sa početkom realizacije trgovinskog sporazuma sa Evroazijskom unijomotvara se mogućnost za izvoz ovčijeg i kozijeg sira i voćne rakije.

Zamenik ministra poljoprivrede Sergej Levin ocenio je da se trgovinski odnosi dveju zemalja stabilno razvijaju i rastu u svim oblastima, uključujući poljoprivredu.Tokom trajanja trodnevnog foruma planirano više od 200 razgovora kompanija dveju zemalja.Rusija je jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije što potvršuje i robna razmena, pre pandemije prešla tri milijarde dolara.

Ipak,došlo je do promena u strukturi – izvoz jabuka, breskvi i nektarina, hrane za kućne ljubimce, višanja i trešanja je imao rast, a smanjen je izvoz kajsija, jagoda, konditorskih proizvoda, pasulja i nekih drugih artikala. /minpolj./

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *