Drugi pišu Uncategorized Vesti

Da li kupovina evra radi štednje donosi gubitak?

Godina koja će ostati upamćena po krizi izazvanoj pandemijom donela je povećanje štednje kada je reč o bankama koje posluju u Srbiji. Podaci NBS ukazuju da građani naše zemlje tokom poslednjih meseci štede kao nikada pre.

Centralna banka Srbije izvestila je početkom meseca da je štednja u domaćoj valuti dostigla nivo od 97,8 milijardi dinara, što procentualno predstavlja oko 6,5 odsto ukupnih depozita.

Kada je reč o deviznoj štednji ona u bankama ima vrednost od 12 milijardi evra, što ukupno iznosi 93,5 odsto svih depozita. Najviše se štedi u evrima, a pored ove valute, građani Srbije imaju štedne uloge u američkim dolarima, švajcarskim francima, pa čak i kineskom juanu.

U ukupnoj sumi od oko 12 milijardi evra ušteđevine dominira štednja u evrima koja iznosi 10.8 milijardi, što je procentualno nešto više od 90 odsto. Zatim slede švajcarski franak – 638,5 miliona, a štednja u dolarima iznosi 593,9 miliona.

Građani se za bankarsku štednju odlučuju ne zbog kamata, već najčešće zbog sigurnosti. Ipak, teško je utvrditi broj onih kojima je „slamarica“ milija. U prilog tome ide podatak da je NBS samo tokom maja zamenila 230 miliona švajcarskih franaka iz povučene osme serije.

Prosečna plata u Srbiji najčešće nije dovoljna za zadovoljenje svih potreba neophodnih za udoban život, ali poznata je navika naših građana da svaki dinar viška pretvaraju u evro i ostavljaju sa strane. Pokušali smo da saznamo da li tom prilikom dolazi do gubitka zbog kupovnog kursa evra.

„Pretpostavka je da se gubi, ako se svaki ‘višak’ kućnog budžeta pretvara u devize, jer je kurs dinara stabilan, osim u slučaju neke dugoročne štednje“, kaže za Biznis.rs direktor sektora mreža menjačnica VIP sistem Zoran Tadić.

Naš sagovornik objašnjava da građani građani češće menjaju devize u dinare.

„Od ukupnog broja transakcija okvirno 65% klijenata menja devize u dinare, a 35% kupuje devize“, kaže Tadić i dodaje da je srednji kurs dinara i evra tokom proteklih godinu dana gotovo identičan.

U junu 2020. godine za jedan evro moglo se dobiti 117,57 dinara, a sada je srednji kurs 117,58.

Kada je reč o otkupnom, odnosno prodajnom kursu u bankama, može se reći da je značajno nepovoljniji kada se uporedi sa onim koji trenutno važi u menjačnicama.

Otkupni kurs evra u većini menjačnica širom Beograda je oko 117 dinara i neznatno se razlikuje od onog koji je ponudila Narodna banka Srbije. Prodajni kurs evra u menjačnicama je 118,5 dinara, dok je Narodna banka Srbije na dan 25. jun ponudila 117,5 dinara.

Kada je reč o bankama, otkupni i prodajni kurs je nepovoljniji u poređenju sa većinom menjačnica. Jedan evro se može kupiti za skoro 120 dinara, a prodati za 114 do 115 dinara. Autor: Nikola Nedeljković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *