Agroekologija Subvencije Tehnologije Vesti

U Kraljevu uručeno 67 ugovora za povećanje energetske efikasnosti na lokalu

   Potpisivanje i uručenje ugovora o dodeli sredstava lokalnim samoupravama za povećanje energetske efikasnosti početak je realizacije nacionalnog cilja smanjenja potrošnje električne i toplotne energije, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Ona je u Kraljevu istakla da je ovo prvi korak ka racionalnoj upotrebi energije, s obzirom na činjenicu da prosečno domaćinstvo u Srbiji troši 40% više energije u odnosu na druge zemlje.

Poziv je trajao mesec dana, a interesovanje je bilo veliko. Sve kriterijume je ispunilo 67 lokalnih samouprava, a do sada je opredeljeno milijardu dinara.
“Poziv je trajao mesec dana, a interesovanje je bilo veliko. Sve kriterijume je ispunilo 67 lokalnih samouprava, a do sada je opredeljeno milijardu dinara. Ovo je važan dan za sve. Za državu, gradove i opštine, ali i za svakoga od nas, za svako domaćinstvo, koje će moći da zameni stolariju, izolaciju, kotlove za grejanje”, rekla je Mihajlović.

   Slede pozivi za kompanije i građane, pri čemu prvi javni poziv ide prema kompanijama koje će morati da ispune uslove, odnosno da garantuju cenu, rokove i kvalitet, ukazala je Mihajlović i naglasila da je rok za poziv kompanijama koje raspisuju lokalne samouprave 10. jul.

   Prema njenim rečima, sledeći korak je poziv građanima koji su zainteresovani za ovaj projekat, pri čemu sve mora biti javno, dostupno i svi rokovi moraju biti poštovani. Kako je istakla prve ugovore sa građanima očekuje u avgustu, a radove u septembru, kao i da će se sprovoditi kontrola procedura i radova, najavivši do kraja godine još jedan javni poziv.

“Prvi javni poziv ide prema kompanijama koje će morati da ispune uslove, odnosno da garantuju cenu, rokove i kvalitet. Rok za poziv kompanijama koje raspisuju lokalne samouprave je 10. jul. Sledeći korak je poziv građankama i građanima koji su zainteresovani za ovaj projekat. Sve mora biti javno, dostupno i svi rokovi moraju biti poštovani”, istakla je ona.

Ovom prilikom je naglasila, da je ovo prvi korak ka racionalnoj upotrebi energije, s obzirom na činjenicu da prosečno domaćinstvo u Srbiji troši 40 odsto više energije u odnosu na druge zemlje.

Važno je naglasiti da kompanije i građani moraju da ispune određene uslove, a neki od uslova za građane biće da žive u svom stanu, da žive u legalizovanom stanu ili stanu koji je u procesu legalizacije, ili da objekat u kojem žive ima građevinsku dozvolu.

“To su neke od najosnovnijih stvari koje su neophodne da biste mogli da se javite i aplicirate u tom javnom pozivu”, rekla je ministarka.

Ministarka očekuje prve ugovore sa građanima u avgustu, a radove u septembru. Naglasila je da će se vršiti kontrola procedura i radova, te najavila do kraja godine još jedan takav javni poziv, kao i javni poziv subvencije za postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije.

“Ovde ne sme biti nikakve greške, ovde stvari moraju da se urade u roku i na vreme. Od ovog projekta očekujemo i da će računi za električnu i toplotnu energiju građana koji budu dobili mogućnost da zamene svoju stolariju ili izoluju stanove, biti sigurno niži bar za 20 odsto”, navela je Mihajlović.

Ističe da takođe očekuju i smanjenje emisija štetnih gasova, a to je, podseća, nacionalni cilj.

“Očekujemo da smanjimo potrošnju za oko 47 miliona kilovat časova. To je negde u proseku rad godišnji tri toplane prosečne veličine”, istakla je Mihajlović.

Ambasador Švajcarske Urs Šmid istakao je važnost saradnje koja postoji i koja će se nastaviti u oblasti ekonomskog razvoja.Govoreći o projektu, ambasador je naveo da će on doprineti većim uštedama energije, a istovremeno će obezbediti veći komfor građanima i doprineti zdravijem okruženju.

Prema rečima Šmida, Švajcarska ima veoma važnu ulogu u ovom projektu jer pruža podršku i pomoć lokalnim samoupravama koji se tiče upravljanja lokalnim finansijama.

Načelnik Raškog okruga Nebojša Simović rekao je da će ovaj projekat doprineti uštedi energije i zaštiti životne sredine, o kojoj se, kaže, do sada toliko nije vodilo računa. Poseban akcenat je stavio na starost objekata u ovom okrugu, čime se direktno dovodi u vezu sa dotrajalošću stolarije.

“Ovaj projekat je bitan za Raški okrug, jer je u našem okrugu veliki broj kuća građen šezdesetih i sedamdesetih godina, od radničkih plata, od uslova koje su imali, a sigurno ne odgovaraju energetskoj efikasnosti i standardima savremene gradnje. Na ovaj način će svako od njih moći da aplicira za ovu vrstu projekata”, rekao je Simović.

Predstavnici Kraljeva, Užica, Medveđe, Boljevca, Sremske Mitrovice, Valjeva su u ime svih lokalnih samouprava zahvalili na pomoći i podršci ministarstvu u pripremi dokumentacije i početku realizacije projekta.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, kao domaćin današnjeg okupljanja svojih kolega, istakao je da će građani moći da objekte u kojima stanuju rekonstruišu u skladu sa energetskom efikasnošću. Da će uštedeti novac manje trošeći energente, te će na taj način biti promovisan i sam razvoj ekološke svesti u Srbiji.

Zahvalivši se institucijama i ministarki, nije krio očekivanja da će kako na lokalnom tako i državnom nivu, kasa biti punija i da će u narednoj godini biti još više sredstava za ove namene.

Iz kraljevačke gradske kuće, već kažu da je interesovanje građana za ovu meru veliko od kada je javnost obaveštena da je Kraljevo jedna od 67 lokalnih samouprava koja je dobila sredstva. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *