Tehnologije Vesti

Manifestacija “Srpske rakije” okupila 42 destilerije

Savez proizvođača rakije Srbije je 21. juna organizovao manifestaciju pod nazivom “Srpske rakije” na platou ispred hotela Radisson Collection Old, u Beogradu. Dugoočekivana manifestacija iziskivala je velike napore organizatora. Pre finalnog dana, bilo je potrebno da se urade mnoge prezentacije, obuke, edukacije da bi na kraju došli do povoljnih rezultata.

“Srpska rakija” je bila prva manifestacija na republičkom nivou pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Konkurentne rakije je ocenjivao stručni žiri koji je broja 15 članova. Ovog puta mogli su da učestvuju samo članovi saveza.

U nadmetanju za najbolju rakiju bile su 42 destilerije sa 74 ukupnih uzoraka.

Ovaj događaj “Srpske rakije” ispratio je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović koji je pored male degustacije rakija prisutnih destilerija, uručivanje nagrada, obratio se i za medije.

Pored uvodnog govora, ministar Nedimović je pohvalio najbolje proizviđače, ali im je i poručio da požure sa popunjavanjem zaostale dokumentacije kako bi im isplatili subvencije, koje stoje i čekaju, ali ne doveka. Dodao je još da je korona na Srbiju uticala pozitivno kada je u pitanju sektor hrane i pića.

– Ponovo imamo potražnju za mnogim stvarima, za koje smo mislili da su lepše u nekim drugim zemljama, ali činjenica je da ovaj naš ruralni turizam oporavio mnoge sektore i mislim da ćete vi naći svoje mesto u svemu tome i zbog toga bih želeo da radite još više na kvalitetu i da čestitam svima onima koji su najbolje ocenjeni i ako vas je 15. ljudi ocenjivalo, to znači da su to prave ocene i čestitam svima od srca. Čestitke svima onima koji su se potrudili i organizatorima, a imaćete nas uvek uz vas i nemojte više da brinete za to. Nisam mogao, izvinjavam se, da probam baš sve rakije, ne znam na šta bi ličio ovaj govor na kraju. Verovatno bi ostao ovde satima i danima ovde kod vas da dajem intervju šta sve planiram. Meni je jako važno što Srbija svake godine sve više i više novca ulaže u poljoprivredu i u podsticajne mere. Priča o destilerijama je jedna od tih priča, koje nikad nisu bile poržane, sada ih imamo i u budućnosti će one biti podržane. Rezultat toga je 104. destilerija koje su konkurisale kod nas i koje su dobile novac, tako da idemo dalje. Što se više Srbija razvija, više će biti novca za ulaganje u poljoprivredu – rekao je ministar poljoprivrede. Izvor: eKapija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *