Uncategorized Vesti

Sve veće interesovanje izlagača za poljoprivredni sajam

Nakon više od godinu dana bez sajamskih manifestacija šira javnost je zabrinuta za sudbinu Novosadskog sajma a generalni direktor Slobodan Cvetković kaže da nema razloga za brigu.

„Novac od milion evra koji se zatekao na našem deviznom računu početkom pandemije nam je omogućio da preživimo a da to ne utiče na plate, obaveze prema državi i u tome smo uspeli“ rekao je Cvetković.

Tradicionalni izlagači kako iz Srbije tako i iz inostranstva jedva čekaju da se pojave na ovoj manifestaciji, dodao je.Decenijama stručnjaci Poljoprivednog fakulteta odabiraju a potom ocenjuju grla koja će se pojaviti na nacionalnoj izložbi stoke na Poljoprivrednom sajmu.

,, Italiju je tražila da ponovo dobije status partnera, tražila je još veću kvadraturu. Za naš sajam vlada veliko interesovanje i izlagača iz Holandije, Irana, Hrvatske, Češke,, – dodao je Cvetković.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Nedeljko Tica rekao je da je potpisivanjem ugovora sa Novosadskim sajmom ta saradnja samo ojačana i pozvao stočare da najbolja grla izlože na Poljoprivrednom sajmu.

Protokol o saradnji je korak do realizacije vizije Poljoprivrednog fakulteta i misije Sajma čime će se, kako je rekao prof. dr Nedeljko Tica višedecenijska saradnja ove dve institucije podići na jedan viši nivo.  

-Premet našeg današnjeg sporazuma je zajednička aktivnost vezana za Nacionalnu izložbu stoke kao jedanvažan segment  Poljopirvrednog sajma.Time se šalje ivažna poruka u situaciji kada naše stočarstvo treba dodatnupomoć koja je prouzrokovana  epidomijom usled virusa covid 19, rekao je prof. dr Tica i uputio poziv proizvođačimada učestvuju u ovoj manifestaciji,  kao i drugim subjektimau državi  da pomognu proizvođačima u ovom trenutku jer im  je pomoć veoma potrebna.Prof. dr Tica je istakao da je stočarstvo važan prioritet i u obrazovanom smislu, pre svega za studnte koji će moći na licu mesta, na Nacionalnoj izložbi da vide najkvalitetnija grla stoke koja se proizviode u ovom regioni, a takođe i za nastavnike koji će tokom Izložbe biti u prilici da uspostaveili prodube postojeći kontakt sa odgajivačima.

Ova Nacionalna izložba stoke koja će biti organizovana uz svestranu pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede u okviru 88. međunarodnog poljoprivrednog sajma koji će se održati u periodu od 18. do 24. septembra. Istovremeno uz ovu sajamsku maniferstaciju biće održani i sajmovi ekologije kao i lova i ribolova.

88. međunarodni poljoprivredni sajam uz sajmove ekologije, lova i ribolova na Novosadskom sajmu od 18. do 24. septembra.

Zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji, Novosadski sajam koji se u pretkodnih godinu i po dana pokazao kao visoko društveno odgovorna institucija ne samo kroz donaciju za nabavku respiratora već i stavljanjem svojih prostorija kako u svrhu kovid bolnice tako i centra za sprovođenje vakcinacije sada se vraća redovnim aktivostima koje su se u rethodnom periodu sprovodile kroz online vid komunikacije.

Naime, kako bi ostali u kontaktu sa izlagačima, partnerima i ponudili sadržaj posetiocima Novosadski sajam je organizovao više online događaja, među kojima su se kao najznačajnijim pokazali upravo oni posvećeni poljoprivedi na Expoonline prlatformi. To su bili Poljoprivedni sajam u decembru i nedavno održani Dani poljoprivrede koji su zajedno imali 80.000 pratilaca.

Kako je najavio direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković partner 88. međunarodnog sajma će biti Republika Češka, a učešće na nivou ministartava najavili su i Slovenija, Italija, Iran. Takođe, značajan segment Poljoprivrednog sajma biće i izložba poljoprivredne mehanizacije koja je jedna od najatraktivnijih sadržaja manifestacije s obzirom da su distributivne kuće i proizvođači prihvatili učešće na Sajmu uprkos činjenici da postoji bojazan da neće moći da izlože najnovije eksponate i s obzirom na to da su rokovi isporuke pomereni jer je tokom pandemije bilo prekida u proizvodnji mašina.   

Kompanija Delta Generali je i ove godine generalni sponzor 88. međunarodnog poljoprivednog sajma uz nesebičnu podršku kompanije AlDahra koja je zlatni sponzor.   M. Antansković , Poljoprivrednik /

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *