Agroekologija Tehnologije Vesti

Više od 100.000 potpisnika peticije protiv rudnika Rio Tinta!

Peticiju “STOP rudniku litijuma! Rio Tinto – Marš sa Drine!” koju je pre četiri meseca oglasilo udruženje Kreni-promeni do sada je potpisalo više od 109 hiljada ljudi.

Cilj peticije je obustava Projekta Jadar za eksploataciju litijuma u okolini Loznice. Prijekat Jadar namerava da sprovede englesko-australijska rudarska kompanija Rio Tinto, a peticija je upućena predsednici Vlade RS, Ani Brnabić koja je u svom premijerskom ekspozeu prošle godine najavila da će Srbija sa tom kompanijom uspostaviti strateško partnerstvo.

Osim nje, peticija je upućena i Zorani Mihajlović, ministarki rudarstva i energetike, a u peticiji se zahteva zabrana projekta rudnika litijuma i metaloprerađivačkog kompleksa u dolini Jadra.

U tekstu peticije se navodi da je dolina Jadra omeđena planinama, okružena vodom, poznata kao najplodnije zemljište u Srbiji.

“Vlada i kompanija ignorišu naučnike i rudarske stručnjake preteći da nanesu nepovratnu štetu po životnu sredinu, kao i lokalne građane koji ne žele da se odreknu svojih poljoprivrednih površina koje pripadaju generacijama njihovih porodica”, navodi se između ostalog u tekstu peticije.

Dodaje se i da je Rio Tinto u svetu poznat po brojnim ekološkim incidentima. Krajem prošle nedelje o poslu sa Rio Tintom govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da u vezi sa tim projektom treba organizovati referendum na kome bi građani rekli šta misle o Projektu Jadar. Predstavnk Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović, koji je jedan od organizatora peticije protiv Rio Tinta, rekao je nakon toga da predsenik Srbije ne može da bira da li će zastupati građane ili jednu stranu kompaniju, već da treba da zastupa interese građana. Nakon obraćanja predsednika Srbije, broj potpisnika peticije počeo je naglo da raste. Pristup onlajn petciji moguće je putem ovog linka.

Među potpisnicima peticije nalaze se Dragana Đorđević, naučni savetnik Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Ljiljana Tomović redovni profesor Univerziteta u Beogradu, Aleksandar Jovanović Ćuta iz Pokreta Odbranimo reke Stare Planine, kao i brojna ekološka udruženja.

Predstavnici Rio Tinta tvrde da će u dolini Jadra sve raditi po zakonu, kao i da će u ekologiju uložiti najmanje 140 miliona evra. Nevladine organizacije predvođene Podrinjskim anti-korupcijskim timom (PAKT) iz Loznice, tvrde da bi u skladu sa razmerama tog projekta ulaganja u ekologiju morala da budu najmanje 450 miliona dolara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *