Drugi pišu Vesti Voćarstvo

Italijani prosipaju trešnje po ulicama, zbog niske otkupne cene

Trešnja Terra di Bari “Ferrovia”, kupljena po cenama od 1,20 do 1,50 evra po kilogramu od proizvođača, prodaje se na tezgama sa voćem i povrćem u Luganu u Švajcarskoj za 34,90 evra. Ovih dana voćari iz regiona Pulja, u blizini Barija, pobunili su se i u znak protesta prosuli tek ubrane trešnje na autoputu i na gradske ulice.

To nije naučna fantastika, to je stvarnost, kako to dokumentuje fotografija koju je pokazao Stefano Nanna, keramičar iz Casamassime.

«Prošle zime – kaže on – imali smo ledene dane i bili smo prinuđeni da noći provodimo pored trešanja paleći krijese, kako bismo sprečili biljke da ne rode na proleće. Posle sveg ovog posla – on oslobađa – sada veliki trgovci obezvređuju voće. Sorta Ferrovia juče je kotirana na 1,50 evra, ali jutros je pala na 1,30 po kilogramu ».

To je vrlo malo, s obzirom na to da je ovo najcenjenija sorta od svih: ostale se prodaju po ceni od 60 do 80 centi.

Pitamo koliko zapravo vredi «Železnica». „Uzmite u obzir – odgovor je – da smo preksinoć sa kolegama otkrili da je višnja Ferrovia na berzi robe Privredne komore Bari navedena na ceni od 5,50 evra po kilogramu. Ostali smo bez reči ». Četiri evra razlike, bez obzira na severno i strano tržište. «Gledajte, železnička trešnja u severnoj Italiji košta toliko da je do sada postala privilegija bogatih. Na tezgi u Padovi kilogram košta 15 evra. Ne mogu svi to sebi priuštiti. Moj zet živi u Kremoni i svaki put kad mora da kupi višnje od Barija, uzme samo 100 ili 200 grama, samo za svog sina. Sad ću mu poslati kasetu. Svaki put kad se prijatelji sa severa – nastavlja Nanna – začude i pitaju me kako je moguće da je višnja Ferrovia zaista lepa, sjajna, crvena, tvrda ».

Da, jer na severu, uvek čuvši Nannu, višnje nisu najvišeg kvaliteta. Ukratko, voće koje se obezvređuje i plaća po povoljnim cenama u našim centrima ovde na Jugu, naprotiv, prodaje se težinom zlata u severnoj Italiji ili u Evropi.

Zaista, sada bi se najbolje trešnje prodavale u Nemačkoj i Švajcarskoj, u nekim slučajevima ostavljajući druge manje vrednosti u severnoj Italiji.

Vratimo se slici snimljenoj u Luganu, italijanska Švajcarska, na sat vožnje od Milana: kilogram „ferovije“ košta 34,90 evra. Za ljubitelje figura, nabavna cena kod proizvođača pomnožena sa 23 puta.

«Kad donesem svoje višnje velikom trgovcu, čujem„ ovo je cena ako mi je želite prepustiti, inače idite gde god želite “- podstiče Nanna -. Svakog jutra veliki trgovci u provinciji Bari dogovaraju se o ceni koja će biti nametnuta nama proizvođačima: ne sme biti veća od 1,50 evra po kilogramu. Ako je plod male veličine, takođe pada na 1,20 € ».

Veliki trgovci bi tu poruku preneli brokerskim kompanijama u zemlji koje proizvođači dostavljaju višnje ubrane sa drveta. „Broker plaća – objašnjava farmer – a uveče veliki trgovci stižu u Casamassima, plaćaju brokeru, utovaruju kamione i prevoze ih u skladišta u kojima radnici rade na kalibraciji“. Kamioni odlaze iz komercijalne kompanije namenjene za severnu Italiju ili druge evropske zemlje.

„Ukratko, četiri cifre„ jedu “trešnje, i to broker, krupni trgovac, prevoznik i ciljno tržište koje ga prodaje potrošaču. Tegljača plaća gospodar trgovine. Slabe karike u ovom lancu su sami proizvođači i potrošači koji ne mogu toliko da plate kilogram višnje ».

U međuvremenu, odjek protesta uzgajivača trešanja stigao je do Regiona. U ponedeljak, 7. juna, odbornik Donato Pentassuglia i predsedavajući Komisije za ekonomski razvoj Francesco Paolicelli, biće u gradskoj kući Casamassima, u 13 sati, kako bi se stvorio tehnički sto za rešavanje ovog problema. Inicijativu promoviše gradonačelnik Giuseppe Nitti, koji je pozvao svoje kolege iz Conversano, Rutigliano, Castellana, Turi i Sammichele da učestvuju, kao i predsednik Anci Puglia Domenico Vitto i udruženja. / Izvor La Gazzetta del Mezzogiorno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *