Tehnologije Vesti Voćarstvo

Jagode, slatke i ukusne iz Šumadije, lako do kupca

Voćari Goran Đaković i Nemanja Popović udružili su se pre tri godine i zajedno su u selu Stojnik kod Aranđelovca otpočeli savremenu proizvodnju jagoda na skoro hektar i po zemljišta. Iako su obojica iz Valjeva i iz različitih profesija,  u Aranđelovcu su uspeli da svojim radom i trudom podignu savremeni zasad jagoda koje uspešno prodaju na domaćem tržištu.

Sezona proizvodnje jagoda uspešno se privodi kraju, rane sorte su odavno stigle pa je na imanju Gorana Đakovića i Nemanje Popovića berba uveliko u toku.

Na skoro hektar i po dvojica prijatelja uspešno gaje četiri sorte. Kupci kažu da su konačno jeli slatke i ukusne jagode.

Foto: RTV (Ana Rebić)

„Mi smo želeli da vidimo kako će se u ekonomskom smislu i biološkom smislu pokazati jagode i izgleda da smo bili u pravu da je trebalo da je ostavimo tri godine, najmanje smo imali ulaganja do sada a praktično je prinos prešao, sedam osam tona a preći će i 10 imajući u vidu da imamo još dva tri branja do kraja berbe. Ako imate u vidu da je prosečna cena jagode 150 dinara lako može da se izračuna koliko je tu zarade, koliko tu odlazi na dnevnice radnike“, kaže voćar Goran Đaković, iz sela Stojnik, kod Aranđelovca.

„Jagode su ove godine zadovoljavajuće što se tiče i cene i roda i berbe mi smo zadovoljni. Prodali smo sve od usta do usta a najviše u Aranđelovcu i Valjevu. Kišna je godina i to je bio jedini problem što se tiče svega, i voća i povrća, mislim da je najbitnije da svi osiguravamo to čime se bavimo tako da budemo što bezbedniji“, kaže voćar Nemanja Popović, iz sela Stojnik, kod Aranđelovca.

Nemanja je veterinarski tehničar, dok je Goran inženjer poljoprivrede iako se godinama uspešno bavi i novinarstvom, a sada radi i kao savetnik u kabinetu ministra poljoprivrede.

Kako kažu svi poslovi mogu da se postignu dobrom organizacijom.

„Ono što mi je drago jeste da smo svu proizvodnju uklopili sa ambijentom gde živimo, a da je glavna karakteristika naše jagode ta da je slatka, da se naša jagoda ne umače u šećer i smatram da bi to bila uvreda za nas kao proizvođača jer su dovoljno slatke i bez šećera. Sve žene koje vidite kod nas su naše komšinice i mi pomažemo našim komšijama, a oni pomažu nama i mislim da je to formula koja je i nekada donosila boljitak u ovoj državi tako da ne vidim razlog da to ne bude tako i danas“, navodi Đaković.

„Kada je zaštita u pitanju mi sve radimo minimalno, bez ikakvih pesticida, naravno tu je prskanje protiv truleži što je neophodno ako je naročito kišna godina ali je sve uglavnom minimalno i mislim da je to još veći uspeh za proizvođača ako uspe da što manje pesticida koristi a da jagode budu što lepše“, dodaje Popović.

Iako se sezona jagoda privodi kraju poslovi oko same proizvodnje i oko održavanja zasada traju tokom cele godine.

Najbitnije je u proizvodnji jagoda nabaviti dobre sadnice, održavati zasad, ali i obezbediti dovoljno vode i prihrane kako bi i naredne godine stigao sladak rod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *