Uncategorized Vesti

Poljoprivreda u pristupanju EU

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će se, u trenutku kada budemo valorizovali sve što radimo u procesu pristupanja i dobijemo podršku iz Evropske unije, kroz poljoprivredu najviše videti koliko je EU važna za običnog čoveka.

Nedimović je, učestvujući u onlajn dijalogu sa članovima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, naveo da se polovina propisa koji moraju da budu usvojeni u pristupnom procesu u poglavljima 11, 12 i 13 odnosi na poljoprivredu.

Prema njegovim rečima, u tom procesu poljoprivreda je sektor koji je najugroženiji i najosetljiviji, posebno proizvođači, ali su koristi ogromne.

Procene su da bismo dobili tri do četiri sadašnja budžeta u procesu pristupanja, ukazao je on i dodao da su oba merila iz Poglavlja 11 ispunjena, o čemu je zvanično obaveštena Evropska komisija, čiji se odgovor sada očekuje.

– Mislim da je IPARD program najvažnija stvar u okviru toga.  Ne mogu da se pohvalim da nam je relaizacija maestralna, ali ćemo ovih dana raspisati poziv za gotovo 60 miliona kroz meru 1, a akreditovali smo još i mere ruralni turizam i tehničku pomoć, naveo je Nedimović.

Napomenuo je da je problem to što Ministarstvo zbog pandemije nema dovoljno ljudi koji bi se bavili terenskim kontrolama uslova za realizaciju IPARD-a, i dodao da je Poglavlje 12, koje se odnosi na bezbednost hrane, najteže za realizaciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *