Stočarstvo Tehnologije Uncategorized Vesti

Protest stočara u Bogatiću – ima li rešenja?

Svinjarstvo je još od gašenja kooperacija, kada je u ugovoru pisalo sve od cene, ko je kupac, rok isporuke i kvalitet, rizik za tovljače. Klaničari su gospodari svinjarstva u Srbiji, a kada se njihova moć još potvrdi uvozom oko 450.000 tovljenika onda je kriza više nego očigledna, ali samo za primarne proizvođače svinjetine u Srbiji. Nezadovoljni otkupnom cenom, uzgajivači svinja iz Mačve i Vojvodine okupili su se u Bogatiću, u nedelju 30 maja. Na protest je došao i ministar poljoprivrede, obećao da će biti razmotreno uvođenje dodatnih taksi za uvoz i, kao trajnije rešenje, najavio usvajanje Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda.Povod za okupljanje bile su niske otkupne cene tovljenika i veliki višegodišnji gubici u proizvodnji. Poljoprivrednici traže da se potpuno zabrani uvoz svinjskog mesa.

  Svakom svoja muka najteža, ali kada ona traje bez da ima rešenja, onda narod kaže dogorelo do nokata. Juće je u Bogatiću održan protetstni sastanak tovljača iz celog regiona, koji je okupio farmere nazdovoljne odnosom klaničara prema njima i sporim reagovanjem države. Farmere je posebno pogodila poruka predsednika Aleksandra Vučića, koji je rekao okupljenim domaćinima u Prijepolju da se država ne može mešati u tržište. Nakon toga usledila su pitanja: da li to znači da će se i dalje uvoziti svinjsko meso i tovljenici, dok u Srbiji imamo najmanje 500.000 viška za koje nemamo kupce. Problema previse rešenja premalo. Kako se moglo čuti pamte se neka bolja vremena. Danas osim cene seljake guše skupi impute, sirovine, gorivo, mehanizacija. Spisak dug za brzo i dugoročno rešenje…Drugi rizik je cena hraniva za svinje, pogotovo za tovljače koji nemaju svoje njive, a dobijene državne su izdali u podzakup , mada ne svi .Naši tovljači su među retkima ostali u poslu, čiji uspeh u tovu se ne ocenjuje na liniji klanja. Taj dan se, ipak, približava i tek onda će nastati nezadovoljstvo. Prva merenja su pokazala da skoro 70 odsto uzoraka ne zadovoljava očekivani kvalitet.

Veća proizvodnja od domaće potražnje za oko 450.000 tovljenika godišnje, a možda i više, uz uvoz, je omča koju sa tovljača može mirno, bez stavljanja prsta u oko EU, da skine državna administracija.

  Smirivanju i pokretanju tržišta u Srbiji do sada su se bavili samo Državne robne rezerve i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, što je nedovoljno u odnosu na prilike koje imamo na tržištu svinja, junadi i jaganjaca.Unija poljoprivrednika, koja se oglasila o ovoj temi više puta, je protiv uličnih protesta i svakog zaprečavanja puteva i dalje predlaže da se konačno razjasni: ko i zbog čega zapostavlja tovljače – stočare, a dozvoljava prekomeran uvoz mesa i živih svinja u Srbiju? Predsednik uzgajivača svinja Srbije Mirko Đukić kaže se rešenja moraju iznaći što hitnije

   Stočari su nezadovoljni zbog činjenice da im Ministarstvo poljoprivrede nije ispunilo zahteve od pre nekoliko meseci, među kojima se posebno ističe neispunjenje zahteva u kojem je traženo da se smanji uvoz smrznutog mesa. Okupljenim poljoprivrednicima tokom protesta obratio se i predsednik udruženja krmačara Srbije, Mirko Đukić, koji je izneo zahteve udruženja.

-Prvo što zahtevamo je da se smanji uvoz smrznutog mesa. Ono je zatrpalo tržište, mi tražimo da se uvedu prelevmani kako bi se zaštitili domaći proizvođači. Sledeći zahtev je zadržavanje našeg mesa u marketima, da se zna vrsta i poreklo, odnosno koje je meso iz Srbije. Treći predlog je da se uspostavi uprava za stočarstvo. U njoj bi bili stručni ljudi koji bi naše probleme odmah prenosili ministru i  pratili cenu kukuruza, cenu svinjetine, kako inputi ne bi bili toliko skupi – naglasio je Mirko Đukić.

Cena tovljenika je 120 i 130 dinara po kilogramu žive vage, a poskupljenje stočne hrane dodatno je povećalo dubiozu u ovom sektoru te sada proizvođači na svakom tovljeniku od 100 kg izgube po 4.000 do 5.000 dinara. Lošoj situaciji doprinosi i činjenica da je potražnja za svinjama loša, a da se tovilišta samo prazne.

U Mačvi se 70 odsto domaćinstava bavi stočarstvom, polovina gaji svinje. U Srbiji 200.000 gazdinstava godišnje utovi oko dva i po miliona grla. Svi imaju isti problem – neisplativost posla. Sve je poskupelo, naši ulozi su se uvećali za 50 odsto, a cena otkupnih svinja se smanjila, kažu stočari. Cene žitarica na berzama su divljale poslednjih meseci što se direktno odrazilo na stanje u stočarstvu, naročito u svinjarstvu. Kako od prvih sastanaka u resoru, još u februaru nije došlo ovo je bio jedini način da kažu javnosti šta imaju.

Dočekan zvižducima, saslušan u obrazloženjima, ispraćen brojnim pitanjima

Možda je predsednik rekao jedno ali je ministar došao da obeća i nešto drugo. Vruć krompir neko mora da vadi, posebno ako se talasa u izbornoj godini. U nekoliko navrata je i prekidan, ali bez incidenta. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović odgajivačima svinja iz Bogatića, Šapca, Rume, Bačke Palanke i drugih okolnih mesta, je obrazložio i brojne probleme zbog čega su dovedeni u ovakav ,,ćorsokak,,. Svestan je problema resorni ministar kaže, da bi rešenje moglo biti usvajanjem Zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednim proizvodima. Na skupu je rekao da se dan ranije sastao sa predstavnica udruženja stočara, razgovarao o aktuelnim problemima i na poziv organizatora odazvao se današnjem skupu.

,,Imamo veliki problem u svinjarstvu. Od zahteva koje su izneti, jedan deo je opravdan, uvažavamo ga, biće usvojen. Nadam se da ćemo rešiti problem na tržištu u narednim danima – rekao je ministar Branislav Nedimović i dodao da će za deset do petnaest dana tržište biti stabilizovano i najavio da novi izvoz kreće početkom jula.

Ministar je najavio i usvajanje Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda koji će državi dati dodatne mogućnosti za intervencije prilikom poremećaja na tržištu i time obezbediti veću podršku poljoprivrednicima.On je potvrdio i da postoji spisak na kom je 20 vrsta roba za koje je predviđena intervencija države, a među njima su svinjsko, juneće i pileće meso. Nedimović je  najavio i da će u svakoj prodavnici gde se prodaje sveže meso morati da stoji srpska zastavica koja će označavati da je ova roba proizvedena u Srbiji.

“Na prvoj sednici Vladebiće, između ostalog, donošenje posebnog pravilnika za obeležavanje srpskog mesa u svakoj prodavnici. Ako ima sveže meso, moraće da stoji srpska zastavica da je to proizvedeno od hrane iz Srbije”, rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Na osnovu zakona, država će, kako kaže, moći da interveniše kada dođe do poremećaja na tržištu.

“Uprava za agrarna plaćanja, kao što sad interveniše i daje subvencije, isto tako ćemo imati mogućnost da kada cena koštanja padne ispod proizvodne cene, intervenišemo sa novcem i pomognemo tu vrstu proizvodnje. Dvadeset roba, između ostalog svinjsko meso, goveđe meso, pileće meso, nalazi se na tom spisku”, navodi Nedimović.

Osnovni razlog zbog kojeg je smanjena tražnja za mesom je pandemija. Stabilizaciju ministar očekuje za petnaestak dana, a uz strategiju svinjarstva do 2030. godine i dugotrajnije rešenje za proizvođače. Obećanja ministra Nedimovića nisu mala, a ako uslede ubrzo, biće višestruko korisna.

Rezime događaja

Odgajivači  su izneli više zahteva od kojih su neki prihvaćeni.Dogovoreno je da se pristupi izradi Strategije za razvoj svinjarstva do 2030. godine, kako bi kroz uključivanje struke i nauke taj sektor bio unapređen i postao značajno konkurentniji na tržištu. Takođe je dogovoreno da se razmotri uvođenje prelevmana tj. dodatnih taksi pri uvozu svinjskog mesa.Ministar je najavio i usvajanje Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda koji će državi dati dodatne mogućnosti za intervencije prilikom poremećaja na tržištu i time obezbediti veću podršku poljoprivrednicima.Jedan od zahteva koji su odgajivači svinja izneli tokom razgovora je i potpuna zabrana uvoza svinjskog mesa u Srbiju.

Svinjarstvo je tradicija i porodičan posao kod većine domaćina u ovim krajevima, tako da nije ugrožena samo proizvodnja svinja, već i njihova direktna egzistencija! Inače u Mačvi i Sremu ima najviše odgajivača svinja, tako da ni najavljenni interventan otkup na koji čekaju još od februara neće ublažiti posledice ni gubitke ovih stočara. Grube procene govore da preko 200 hiljada svinja samo sa ovih obora čekaju bolju klaničnu senu, tako da 10 hiljada tovljenika koje bi robne reserve otkupile samo su kap u moru.

Da li će zaista i doći do poboljšanja stanja u ovoj grani stočarstva znaćemo vrlo brzo prema obećanjima koje su čuli stočari ili bar ono što su želeli da čuju! S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *