Tehnologije Uncategorized Vesti

Geoporeklo za “Šumadijsku šljivovicu”

Regionalna asocijacija proizvođača rakije “Šumadijska rakija” prva je u Srbiji dobila pravo na korišćenje geografske oznake o poreklu šljivovice sa ovog podneblja. Tri destilerije već su se oprobale u proizvodnji rakije regije koja minimum 18 meseci mora da odleži u hrastovim buradima, a u pripremi se koriste tri sorte šljiva – čačanska lepotica, čačanska rodna i autohtona sorta crvena ranka.

Šumadija je poznata po proizvodnji šljiva i prva je kao regija dobila geograf-sku oznaku za proizvodnju jedinstvene rakije podneblja – šumadijske šljivovice.

Ovakav proizvod ima veću vrednost od ostalih a samim tim kod potrošača se stvara poverenje o vrhunskom kvalitetu i autentičnosti rakije. “Mi smo po novom zakonu o jakim alkoholnim pićima prvi dobili prava na korišćenje geografske oznake šumadijska šljivovica. Trenutno sada je završena druga godina proizvodnje. Specifičnost geografske oznake je u stvari taj lokalitet i autohtone sorte šljiva”, kaže Goran Miailović, predsednik upravnog odbora Asocijacije proizvođača voćnih rakija “Šumadijska rakija”.

Udruženje je osnovano 2018. godine i od osam članova preraslo je u asocijaciju od 23 destilerije. Šumadijsku šljivovicu trenutno proizvodi tri destilerije, a cilj samog udruženja je da ima što više članova koji će registrovanjem preći u legalne tokove proizvodnje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *