Agroekologija Uncategorized Vesti

Domaćinstvu sa najviše lasta na poklon tona kukuruza

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ponovo organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“  sa željom da podrži mala poljoprivredna domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način. Domaćinstvo sa najviše gnezda seoskih lasta biće nagrađeno tonom kukuruza!

Seoske laste, jedan su od vesnika proleća, a domaćinstva gde su svile makar jedno gnezdo mogu se nadati da će im seoske laste doneti i vredne nagrade. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije petu godinu za redom organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“. Domaćinstvo sa najviše aktivnih gnezda seoskih lasta biće nagrađeno pobedničkim priznanjem i tonom kukuruza, a sva ostala domaćinstva koja su učestvovala u takmičenju dobijaju šansu u izvlačenju „Srećno gnezdo“ u kojem mogu osvojitu vaučer za kupovinu sadnica voća. Prijave su otvorene do 7. juna 2021.

-Cilj ovog tradicionalnog takmičenja je da ukaže na činjenicu da su priroda, u ovom slučaju seoske laste, i mala seoska domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način ugrožena i da im preti nestanak usled zamiranja sela i pritiska koji stvara moderna poljoprivreda. Zato želimo da pohvalimo i nagradimo mala domaćinstva koja svojim opstajanjem na selu, trudom i ljubavlju omogućavaju opstanak seoskih lasta i prirode, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Tradicionalno stočarstvo je ključno za opstanak seoskih lasta. Štale sa tavanicom od drvenih dasaka i greda, otvorenim prozorima i vratima, u kojima domaćini ne zaprašuju muve i druge insekte, raj su za laste. Da je ovo svojevrstan ključ za uspeh na takmičenju „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ govori činjenica da su sva prethodna pobednička domaćinstva ispunjavala ove tri nabrojane stavke.

Kako prepoznati seosku lastu?

Seosku lastu (Hirundo rustica) karakteriše dug viljuškast rep i riđe grlo i čelo što čini ovu lastu lako prepoznatljivom. Trbuh i osnova repa su bele boje, u kontrastu sa poptuno crnim leđnima. Najčešće se gnezdi u objektima poput štala. Gradi poluotvorena gnezda od blata koja lepi za zidove, tik ispod plafona. Često se može videti kako u brzom i veštom letu tik iznad zemlje lovi insekte.

Pravila takmičenja

Svi koji ispune uslove za učešće u takmičenju automatski učestvuju u izvlačenju „Srećno gnezdo“. Domaćinstvo koje ima najmanje jedno aktivno gnezdo seoskih lasta i bude imalo najviše sreće da bude izvučeno iz bubnja nagrađuje se vaučerom za kupovinu sadnica voća po izboru u vrednosti od 12.000 RSD!

 • Da bi učestvovali na takmičenju učesnici moraju ove godine da poseduju najmanje jedno ili više aktivnih (zauzetih) gnezda seoskih lasta u svom domaćinstvu.
 • Učesnici moraju da prijave stvaran broj aktivnih gnezdaseoskih lasta. Žiri će proveriti verodostojnost prijavljenog broja gnezda. Provera broja gnezda će se vršiti od domaćinstva sa najviše prijavljenih aktivnih gnezda. Kada žiri ustanovi koje domaćinstvo ima najveći broj gnezda domaćinstva sa manjim brojem se neće proveravati.
 • Nagrađuje sedomaćinstvo sa područja Republike Srbije koje bude imalo najveći broj zauzetih gnezda seoskih lasta. Pod domaćinstvom se smatraju objekti u vlasništvu jedne porodice ili poljoprivrednog gazdinstva, a ne objekti zadruga, velikih poljoprivrednih kombinata i drugih preduzeća. Svaki učesnik može kandidovati samo jedno domaćinstvo. U slučaju da postoje dva ili više domaćinstva sa istim brojem aktivnih gnezda, o pobedniku će odlučiti žiri.
 • Nagrade:
  Domaćinstvo koje su laste izabrale: 1.000 kg (1 tona) kukuruza.
  Srećno gnezdo: vaučer za kupovinu sadnica voća po izboru u vrednosti od 12.000 RSD.
  Organizator zadržava pravo da zameni nagradu za drugu u istoj vrednosti ukoliko on smatra da je potrebno.
 • Trajanje i datum zatvaranja takmičenja: broj gnezda mora biti prijavljen do 7. juna 2021. do 23:00 časa.Кonačni rezultati takmičenja biće objavljeni na stranici www.pticesrbije.rs do 13. juna 2021. i u sredstvima javnog informisanja. Pobednici konkursa će biti obavešteni o nagradama u posebnom imejlu ili telefonskim pozivom od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
 • Prijavljivanje se vrši putem prijavnog formulara koji se može popuniti OVDE ili putem telefona na broj 062/15-69-665.
 • Žiri se sastoji od sledećih članova:
  Slobodan Knežević – koordinator programa „Proleće uživo“
  Miroslav Mareš – član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
  Nataša Jančić – koordinatorka takmičenja i predsednica žirija
 • Odluke žirija su konačne i u toku procesa žiriranja neće biti komunikacije, kao ni obrazlaganja odluka žirija.
 • Učešćem na takmičenju znači da ste saglasni da Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije može koristiti vaše lične podatke (ime i prezime, adresu stanovanja, kontakt telefon i imejl).
 • Iz takmičenja se izuzimaju pobednici predhodnih takmičenja „Domaćinstvo koje su laste izabrale“, zaposleni u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i njihovi srodnici.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti slanjem upita na imejl proleceuzivo@pticesrbije.rs, ili pozivom na telefon 062/15-69-665.

Takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) u okviru programa „Proleće uživo“, uz podršku HeidelbergCement.

Prijave na takmičenje se vrše putem onlajn formulara ili pozivom na telefon 062/15-69-665 do 7. juna 2021. Кonačni rezultati takmičenja biće objavljeni do 13. juna 2021. na stranici www.pticesrbije.rs i u sredstvima javnog informisanja. Detaljna pravila takmičenja možete pročitati ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *