Agroekologija Tehnologije Vesti

Raste interesovanje za organsku poljoprivredu

Ni Srbija ni Republika Srpska nemaju milione hektara zemljišta kojim bi se mogli takmičiti na svetskom tržištu poljoprivrede sa zemljama poput Ukrajine, Poljske, a da ne govorimo o Kini. Ali, na organskoj pijaci, imaju prostor za zaradu. Zbog toga su predstavnici Republike Srpske bili u poseti Vojvodini, kako bi na licu mesta videli kako se ova poljoprivreda razvija kod nas, navodi se na sajtu Radio-televizije Vojvodine.

Dok je Subotica pionir organske poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, ona je u Republici Srpskoj još u povoju. Ali samo na prvi pogled. Šumsko bilje, njegove prerađevine i mnogo drugih proizvoda relativno brzo i lako mogu postati organski, ako se ispoštuju pravila sertifikacije.

  „Prateći svetske trendove vidimo da je organska proizvodnja ono što je sada u fokusu potrošača i sve su veće ciljne grupe i narod želi da se zdravo hrani, da ima zdravu, prirodnu, domaću hranu. Mi smo to prepoznali, pa tako i u ministarstvu kreiramo naše mere sa rastom proizvođača u organskoj proizvodnji. Naš pravilnik prati to svake godine. I evo, već za razliku od pre dve godine, duplirao nam se broj organskih proizvođača čime smo jako zadovoljni”, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Goran Bursać, prenosi RTV.

U sastavu delegacije su i savetodaci iz lokalnih savetodavnih službi u Republici Srpskoj koji su upoznati sa iskustvima stručnjaka iz Srbije koji se bave kontrolom i sertifikacijom organske proizvodnje.

Poseta je završena obilaskom organske farme sa najdužom tradicijom na Čeneju.Izvor:http://www.politika.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *