Pčelarstvo Stočarstvo Tehnologije Zaštita bilja

Zašto su nam važne pčele?

Pčela je jedini insekt koji proizvodi hranu za ljude!

Preko 75% glavnih gajenih biljaka zavisi od oprašivanja pčelama.

Oprašivanjem, pčele svake godine podignu prinose u poljoprivredi Srbije za 226 miliona evra.

Jedna košnica podigne prinose okolnih poljoprivrednika za 566 evra godišnje.

Ukupna korist od pčela godišnje je 1.200 evra, ali razlika od optrašivanja gajenih kultura (566 evra) do 1.200 evra pripada očuvanju biodiverziteta, bez koga nema života ljudskoj rasi.

Pčelar od te sume dobije samo 1,5%, kroz pčelinje proizvode.

Uz oprašivanje pčelama, prinos kruške poraste za 36%, jabuke za 38%, suncokreta za 40%, uljane repice za 50%, jagode za 55%, višnje za 67%, šljive za 72%, a maline za čak 81%.

Pčele učestvuju i u oprašivanju divljih, negajenih kultura, čime održavaju biološku raznovrsnost u prirodi, ali i lanac ishrane divljih insekata i životinja od čega zavisi kompletan život na planeti, i tu leži njihova najveća vrednost.

Svaki treći zalogaj hrane za ljude zavisi direktno od pčela, a svaki drugi indirektno. Zato se naučnici i slažu da kada bi pčele nestale, istog trenutka bi nestalo 2/3 hrane sa naših stolova.

Već nekoliko godina posle nestanka pčela nestali bi i ljudi, jer bi se biodiverzitet totalno poremetio i postao neodrživ.

ZAŠTO PČELE NESTAJU?

U poslednje dve decenije, populacija medonosne pčele u svetu je u značajnom opadanju, a glavni razlog za to u Srbiji je trovanje pčela.

Pčele se truju na više načina:

  • Neadekvatna upotreba pesticida
  • Tretiranje medonosnih kultura u vreme cvetanja sredstvima otrovnim za pčele
  • Nelegalna upotreba insekticida neonikotinoida na otvorenom
  • Crno tržište pesticida
  • Tretman komaraca iz aviona sredstvima otrovnim za pčele
  • Već sada u Kini postoje čitave provincije gde su neadekvatnom upotrebom pesticida pobili sve pčele, te se sada Kinezi veru po drveću i ručno oprašuju voće, što je tužna slika budućnosti ako ne budemo mudri i ne sačuvamo pčele.

Zato sve zemlje sveta sve više pomažu pčelarstvo, kako bi se održao interes pčelara da gaje pčele, jer bez interesa pčelara, koji ih štite od bolesti i parazita, pčele bi odavno nestale sa planete, a sa njima i svi mi, jer bez nege, pčele danas samostalno ne mogu da opstanu duže od godinu do dve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *