Drugi pišu Vesti Voćarstvo

Oživeo dedovinu, pa proizvodi aroniju

U rudničko-takovskom kraju sve je više proizvođača bobičastog voća pod kojim je trenutno više od 20 hektara. Porodica Tulović u Grabovici kod Gornjeg Milanovca gaji aroniju, koju prodaje u svežem stanju, zamrznutu ili ceđenu. Matični sok izvozi u Mađarsku.Zemlju nasleđenu od dede, Nenad Tulović počeo je da obrađuje po povratku iz inostranstva. Odlučio se za aroniju. Prinos raste iz godine u godinu, a u zasadu od 70 ari posla ima za celu porodicu, ovih dana najviše na košenju i pođubravanju.Biljke tretiraju prirodnim preparatima napravljenih od koprive, gaveza i maslačka.

aronija-pixabay.com

„To se posle razgrađuje i svaki dan se meša. Posle 21 dana završi oksidaciju i posle može da se tretira biljka. Služi za prihranu biljke kao organski preparat“, kaže Nenad Tulović iz Gornjeg Milanovca.

Da bi obezbedili kvalitetan rod napravili su i sistem za navodnjavanje. Iako kažu da ni malo nije jednostavna, uz puno rada i ulaganja, Tulovićima se proizvodnja aronije isplati. Osim u svežem i zamrznutom stanju prave i matični sok koji izvoze u Mađarsku.

„Malo je komplikovanije nego za ostale zemlje pošto za Mađarsku traže dosta papirologije. Tu sam radio i organoleptiku za aroniju, ona podržava sve standard organske aronije ali nemam taj sertifikat. To mi je u planu u budućnosti, nadam se sledeće godine da ću da podnesem zahtev“, kaže Nenad.

U odnosu na prošlu godinu na plantaži u Grabovici aronija je cvetala mesec kasnije, pa će kasniti i berba. Ipak, nadaju se da će polovinom septembra ponovo ubrati oko osam tona voća. A onda će probati i plasman sušene aronije. Izvor:https://www.rts.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *