Reč struke Tehnologije Voćarstvo Zaštita bilja

Zaštititi šljivu od plamenjače, šupljikavosti i smotavca

Proizvodni zasadi šljiva se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim fazama razvoja ploda: od faze zeleni plodnik okružen sasušenom cvetnom ložom (BBCH 72) do faze drugo opadanje plodova (BBCH 73).

Na području Srbije u toku je polaganje jaja prve generacije šljivinog smotavca (Grapholita funebrana). U regionima Kikinde, Knjaževca, Kragujevca, Kraljeva,Leskovca, Mladenovca, Niša, Smedereva i Valjeva započelo je piljenje larvi prve generacije ove štetočine, dok se u ostalim regionima ovaj biološki događaj očekuje u narednim danima.

U cilju sprečavanja ubušivanja larvi ove štetočine u plodove šljiva, proizvođačima se preporučuje primena insekticida na bazi aktivne materije acetamiprid: Tonus ekstra u koncentraciji 0,02-0,025%.

U pojedinim zasadima šljiva registruje se prisustvo šljivine vaši kovrdžalice (Brachycaudus helichrysi), šljivine brašnjave vaši (Hyalopterus pruni) i drugih lisnih vaši. Preporuka je da se pregledaju zasadi i ukoliko se registruje prisustvo ovih štetočina, primene hemijske mere zaštite. Navedeni insekticid za šljivinog smotavca delovaće i na vaši.

Za područje cele zemlje od srede se najavljuju padavine koje mogu stvoriti povoljne uslove za infekciju lisne mase gljivom prouzrokovačem šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila) i plamenjače šljive (Polystigma rubrum). U cilju zaštite lisne mase od navedenih patogena, pre najavljenih padavina,  proizvođačima se preporučuje primena fungicida na bazi aktivne materije kaptan: Captan 50 WP, Merpan 50 WP, Metod 480 SC, Capi u koncentraciji 0,2 – 0,3%. PIS/ S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *