Drugi pišu Vesti Voćarstvo

Prepolovljen rod kajsije

Prema podacima koje su predstavili proizvođači voća na sajmu medFEL, očekuje se da će rod kajsija u Evropskoj uniji ove godine biti najlošiji u poslednjih 30 godina.

   Temperature u aprilu su nekoliko dana zaredom u mnogim delovima Francuske pale znatno ispod nule. Takvi nepovoljni uslovi koje je pratio mraz, naneli su veliku štetu u voćnjacima i vinogradima, što je dovelo do rekordnih gubitaka. Oni od ovogodišnje berbe očekuju 48.800 tona, što je 43% manje u odnosu na prošlu godinu.

  Shodno tome, očekuje se da će berba kajsija ove godine u toj zemlji pasti na najniži nivo u poslednjih 46 godina, što je čak 60% manje od petogodišnjeg proseka, saopštilo je francusko ministarstvo poljoprivrede osvrćući se na štetu u voćnjacima.

Ilustracija: Loš rod očekuju i Francuzi

   I španske su procene zbog mraza niže od proseka i prošlogodišnje berbe, a ovo je treća godina da se ta zemlja suočava sa deficitom u proizvodnji. Pad na 87.000 tona u 2021. u odnosu na 100.000 u 2020., predstavlja gubitak od 15%. Gledajući petogodišnji prosek od 2015. do 2019. koji je iznosio 157.000, pad prinosa ide i do 30%.

Ilustracija: Očekuje se poskupljenje kajsija u Evropi/Foto: Pixabay

Čeka nas poskupljenje?

   Slična situacija je i u Grčkoj gde se očekuju manji prinosi za čak 50%, odnosno 55.000 tona manje od uobičajenog. Njihove su kajsije uglavnom namenjene zapadnom i istočnoevropskom tržištu, piše Fresh Plaza.

   Mraz je pogodio i sva italijanska područja uzgoja. Za regiju Emilia-Romanja se predviđa 40% manje kajsija, odnosno oko 40.000 tona. Velike su razlike između područja pa su tako u dolinama, u odnosu na brda, zabeležene veće štete. Bilo ih je i u Venetu i Pijemontu te na jugu zemlje, s prognozom od 30% manje roda u Kampaniji i 40% u Apuliji u odnosu na lani.

        Prema procenama, evropska će berba biti izuzetno niska ove godine i to u spomenute četiri države koje su važne za snabdevanje ovim voćem. Predviđa se da će ona iznositi oko 344.000 tona, za razliku od prošlogodišnjih 420.000 tona, što je pad od 20%. U odnosu na petogodišnje razdoblje od 2015. do 2019. očekuje se pad od 40%.

            Zbog nedostatka kajsija na tržištu, potrošači bi ovo voće mogli da plaćaju više u odnosu na pređašnje godine, a proizvođači se nadaju da će porast cena nadoknaditi njihove gubitke.Izvor: https://www.ekapija.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *