Tehnologije Voćarstvo Zaštita bilja

U toku je polaganje jaja prve generacije breskvinog smotavca

— Proizvodni zasadi bresaka i nektarina se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim fazama razvoja ploda: od faze opadanje plodova posle cvetanja (BBCH 71) do faze drugo opadanje plodova (BBCH 73).

Na području Srbije u toku je polaganje jaja prve generacije breskvinog smotavca (Cydia molesta). U regionima Kikinde, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Mladenovca, Novog Sada, Smedereva i Subotice započelo je piljenje larvi prve generacije ove štetočine, dok se na ostalim regionima ovaj biološki događaj očekuje u narednim danima.

U cilju sprečavanja ubušivanja larvi breskvinog smotavca u mladare i plodove, proizvođačima se preporučuje primena insekticida na bazi aktivne materije deltametrin: Decis 2,5 EC, Konfuzija, Polux  u koncentraciji 0,05%.

U pojedinim zasadima bresaka i nektarina registruje se prisustvo lisnih vaši (Aphididae). Preporuka je da se pregledaju zasadi i ukoliko se registruje prisustvo ovih štetočina, primena hemijskih mera zaštite. Navedeni insekticid za breskvinog smotavca delovaće i na vaši. PIS /S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *