Tehnologije Uncategorized

Vreme setve -Test klijavosti u sopstvenoj „laboratoriji“

Bliži se vreme za setvu i potrebno je pregledati seme. Tokom svake sezone ostane nam izvesna količina semena koju nismo posejali ili kojoj je istekao rok. Takvo seme ne treba baciti pre nego što mu se proveri klijavost. Nije kasno da se to uradi ni kada se utvrdi da je ona niska. Pod klijavim semenom podrazumeva se broj semenki koje su proklijale, a izražava se u procentu u odnosu na ukupan broj posejanih semenki. Da bismo bili sigurni u to kakva je klijavost, najbolje je da se ona proveri dve do pet nedelja pre setve, a za test je potrebno samo deset semenki.

Portrait of a young woman working at greenhouse. Healthy food production concept.

Najlakši i najbrži način utvrđivanja klijavosti jeste da se uzorak semena potopi u slabi rastvor kalijum-permanganata (nabavlja se u humanoj apoteci). Klijavo seme će potonuti na dno, a šturo, „mrtvo“ isplivaće na površinu. Isti učinak će imati i potapanje semena u slabi rastvor soli.

Zdrava zrna tonu, a „mrtva“ plivaju

Prvo se napravi slabi rastvor soli od tri do pet procenata i semenke se spuste u njega, lagano promeša i ostavi 10 do 15 minuta. Seme krastavca potapa se u rastvor 30g soli u jednom litru vode, a seme paprike, paradajza, patlidžana, kupusa u rastvor 50g soli i jednom litru vode. Štura zrna isplivaće na površinu kao i kod kalijum-permanganata. Posle ovog testa potrebno je semenke dobro isprati vodom i što pre posejati. Ukoliko će se sejati kasnije, valja ih dobro osušiti. Dobro Jutro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *