Drugi pišu Uncategorized Vesti

MEĐA IZUMIRE U TIŠINI

Sveštenik Jovica 8 godina nikoga nije venčao, imanja se prodaju budzašto, ali nema ko da ih kupi
24.01.2021

Prema popisu stanovništva u Vojvodini je od 2002. do 2011. godine broj žitelja smanjen za 100.000.

Iz godine u godinu sve je manje žitelja sela. Šorovi i sokaci su opusteli dok je u školama sve manje učenika. Jedan od primera izumiranja sela jeste i pogranično mesto Međa koje se nalazi u opštini Žitište.

Samo pre dve decenije u Međi u Banatu živelo je više od 1.000 stanovnika, a danas ih je upola manje. Mladi koji odluče da ostanu na porodičnim imanjima žive isključivo od poljoprivrede.

– Ja radim oko 70 hektara zemlje i imam stočni fond od 50 grla, imam hektar jabuka i hektar šljiva, tako da mislim da nisam pogrešio što sam ostao u selu, a mislim da bi mlađi trebalo što više da ostaju – kaže meštanin Dalibor Bošković.

pop, crkvaFOTO: PRINTSKRIN / RTS

Rajko Vujović je predsednik saveta Mesne zajednice. Ovaj dvadesetosmogodišnji mladić obrađuje oko 50 hektara zemlje i ima farmu od stotinu ovaca.

– Pomoć države smo dobili preko konkursa za mlade poljoprivrednike i iskoristili smo to u više navrata. U tom periodu nam je država pomogla – ističe Vujović.

Venčanja nema osam godina

U Međi radi i osnovna škola koja iz godine u godinu broji sve manje učenika.

– Pre desetak godina imali smo 80 učenika. Danas nastavu pohađa 54 učenika u sedam odeljenja i imamo jedno kombinovano odeljenje – objašnjava direktorka Osnovne škole “Đura Jakšić” Biljana Stanković.

Sveštenici su najbolji hroničari sela u kojem žive.

– Dvadesetak sahrana, rodi se troje-četvoro, venčanja nema uopšte sedam-osam godina – navodi sveštenik Jovica Čavić.

pop, crkvaFOTO: PRINTSKRIN / RTS

U lokalnoj samoupravi poslednjih godina čine ogromne napore da zadrže mlade.

– Najvažnija mera je stimulacija u poljoprivredi. Moramo stimulisati kako ratarsku tako i stočarsku proizvodnju. Imaće prilike da se angažuju i kroz voćarsku proizvodnju. Opština će u naredne tri godine da uveća kapacitete proizvodnje i prerade voća – kaže predsednik Opštine Žitište Mitar Vučurević.

U Međi kao i u drugim selima širom Vojvodine solidna kuća sa baštom i ekonomskim dvorištem može da se kupi za 5.000 evra. Nažalost, nema zainteresovanih koji bi tu živeli.

(Kurir.rs/RTS)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *