Drugi pišu Uncategorized Vesti

Šta je sve „zakuvao” Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u Deliblatskoj peščari odlukom da sa ispaše protera stado Radojevića?

POLICIJA SPREČILA INCIDENT

Alibunar, 03. januar 2021.

Jon J Monćano

Policija je juče u Deliblatskoj pešari, u reonu Korn, intervenisala nakon prijave Aleksandra Radojevića iz Kovina, koji na ovom prostoru gaji oko 1.300 grla različitih rasa i kategorija, a u čiji objekat je stadom ovaca upao S.T. iz okoline Beograda. U šumskoj upravi kažu da je stočar S.T. dobio saglasnost za gajenje stoke – krava na istom prostoru koji koristi Radojević, a sa koga se sada odlukom Zavoda za zaštitu prirode želi odstraniti. Stočar S.T. je već imao žučnih rasparava sa porodicom Radojević, ali je juče moglo doći i do fizičkog obračuna da nije policija zaštitila Radojevića i sinove. Pomenuti vlasnik ovaca koji je uselio u ovčarnik u vlasništvu Radojevića učinio je to bez saglasnosti Šumskog gazdinstva Banat,  a nema ni odobrenje nadležnih veterinarskih inspektora. Ubacivanje stada ovaca i uzimanje tuđe hrane iz objekta koji nije njegov ne pamti se kao slučaj u južnom Banatu,  a pogotovo nije poznato da se na silu želi odstraniti korisnik paše  sa područja za koji ima „veterinarski broj i redovan nadzor inspekcije”. Prema nezvaničnoj informaciji, stočaru S.T. koji je ušao u tuđi objekat policija je oduzela oružje. Među šumarima i stočarima u ovom delu Banata kruži priča da je S.T. samo izvršilac posla vezanog za isterivanje Radojevića uz pomoć Zavoda za zaštitu prirode sa ovog područja, a da, zapravo, iza svega stoji „moćan čovek” iz Beograda, u što Radojević ne veruje.

  • Ovako bahato dobri privrednici ne dopuštaju svojim radnicima da se ponašaju. Kao iskusni stočari mi nismo protiv dolaska drugih stočara na pašnjake u Deliblatu, pa i početnika. Ovde ima mesta za sve i to dobro znaju stručnjaci u Zavodu za zaštitu prirode – kaže Radojević i pita se zbog čega je Zavod za zaštitu prirode sa kojim godinama odlično sarađuje i od čijih je zaštitara dobio brojna priznanja za domaćinski odnos na ovom prostoru sada njemu okreće leđa.

Da se zaista radi o montaži i krajnje nekorektnom odnosu Zavoda prema Radojeviću, koji je došao upravo uz podršku Zavoda na ove prostore, potvrđuje dokument koji nam je pokazao, a gde piše da na ovom prostoru postoje samo krave i druge životinje koje su u njegovom vlasništvu, što su potvrdili iz šumske uprave. Dakle, nije reč o 400 novih prispelih krava, što je bio razlog da direktorica pomenutog zavoda Nataša Sarić potpiše odbijenicu na zahtev Radojevića o daljem korišćenju pašnjaka.

Policija je sačinila zapisnika, a S.T. je tvrdio da je objekat njegov, kao i hrana koju koristi, što je Radojević dokumentom o vlasništvu i uz svedočenje šumara demantovao. Radojević će podneti i krivičnu prijavu protiv S.T. jer poseduje sve dokumente o vlasništvu.

Zahvaljujući policiji u subotu je sprečen incident i to je u ovom času najvažnije. Ako u Zavodu za zaštitu proirode budu brzo reagovali na žalbu Radojevića i doneli pozitivnu odluku, spor će biti brzo završen, u protivnom to će postati tema za medije kao loš primer odnosa javnih institucija prema porodici koja živi od poljoprivrede.

Radojević će 12. januara na protestnom okupljanju Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode pokloniti dve ovce „da vide šta će sa njima kada nemaju prostor, pa će lakše shvatiti šta ja mogu da radim sa stadom pred jagnjenje i stotinama ovaca” kaže Radojević.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *