Stočarstvo Subvencije Vesti

OČEKUJE SE VEĆA CENA I PRODAJA JUNADI

Udruženju „Agroprofit”, u čijem sastavu je Proizvodna grupa tovljača i odgajivača goveda, svakodnevno stižu pitanja o izgledima za prodaju junadi i povećanju otkupne cene.

Mnogi su nezadovoljni što nema kupaca i što trgovci žele da po bagatelnim cenama preuzmu vrlo kvalitetna grla. Događa se da su nakon prodaje u oktobru i novembru pojedini farmeri odlučili da odustanu od ovog posla, a ima i nezadovoljnih što još nisu dobili premiju od 20.000 dinara, što je najavljeno, kako kažu, „isplata za sedam dana nakon prijema dokumentacije”.

 Upravni odbor Udruženja danas je razmatrao prikupljene podatke sa terena i nakon razgovora sa kupcima iz inostranstva preporučuje da se sa prodajom sačeka, iako je ponuda od 6.000 junadi veliko opterećenje.

U poslednja dva dana primećeno je povećanje interesovanja i korektnija cena u otkupu. Nakon spornih cena od 1,30 evra/kg žive mere crno-bele junadi, ona je sada povećana na 1,7 evra/kg. Klaničari koji su u razmeni telad za junad nudili tele po 650 evra danas su krenuli na posao otkupa i kvalitetne simentalce plaćaju 1,90-2,00 evra/kg, uz davanje potrebne dokumentacije za premije.

Prema anketi među kupcima, u poslednjoj nedelji ove godine, kao i prvih dana naredne, očekuje se veći promet. Dolazak u Srbiju najavilo je više kupaca, koji će preuzimati i crno belu junad, što bi znatno smanjilo ponudu. Istovremeno, Udruženje preporučuje odgajivačima da ne žure sa odlukom o prestanku tova, kao i da ne veruju klaničarima koji kod pogodbe sa njima tvrde da se „iduće godine ukidaju sve premije za govedarstvo”, što je nedopustiva ekonomska propaganda, smatraju u Udruženju „Agroprofit”. Udruženje će pratiti ponudu i potražnju i o tome će obavestiti Privrednu komoru Srbije i Ministarstvo poljoprivrede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *