Agroekologija Tehnologije Vesti

Počela analiza zemljišta pomoću aplikacije – Manji troškovi, veći prinos

Izvo RTS | Subota, 05.12.2020

Ilustracija (Foto: Allexxandar/shutterstock.com)

Od ove jeseni, agronomi 22 Savetodavne stručne službe, analizu zemljišta rade i pomoću mobilne aplikacije ministarstva poljoprivrede. Koordinate i broj parcele sa koje uzorkuju zemljište, odmah sa njive šalju u bazu podataka.

Posle skidanja useva, a pre dubokog oranja, zemljište se uzorkuje za agrohemijsku analizu. Poljoprivrednik Đorđe Petrović iz Bogosavca obrađuje 40 hektara, i kvalitet oranica redovno proverava.

– Prehranjujem i radim na zemlji šta mi stručnjaci Savetodavne službe kažu. Pokazalo se dobro iskustvo, jer nekad, baci se mnogo više đubriva, a nije potrebno. Džabe bacanje para, a ne iskoristi biljka mnogo – kaže Đorđe.

Na hektaru, uzorak za analizu agromoni uzimaju sa 25 mesta, a pomoću mobilne aplikacije određuju koridinate parcele, i podatke odmah šalju u bazu.

– Izlaskom na teren, na osnovu te mobilne aplikacije ulazimo u broj parcele, odnosno, najpre na mestu gde se nalazimo, selo, zatim broj parcele, i dobijamo tačnu lokaciju na kojoj se parcela nalazi, to dalje odmah ide u sistem – objašnjava Svetlana Zlatarić, iz Poljoprivredne stručne službe iz Šapca.

Stučnjaci ističu da upotreba mineralnog đubriva na osnovu analize, znatno smanjuje troškove proizvodnje i povećava prinos.

– Pošto se to napamet radi đubrenje, gde imamo unošenja i nepredviđenih i neadekvatnih đubriva. Tako da je to jedna od mera gde se najviše utiče na smanjenje troškova gazdinstvu, samim tim i na popravku na nekim parcelama, koje su uglavnom na ovom delu kisele, pa se tu dobija preporuka na osnovu te kiselosti, PH vrednosti koliko treba uneti krečnjaka, odnosno saturacionog mulja – naglašava Zlatarić.

Registrovana poljoprivredna gazdinstva, kvalitet oranica besplatno mogu proveriti za najviše tri parcele. Analiza zemljišta, preporučuje se svake četiri godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *