Reč struke Tehnologije Voćarstvo

Klupske sorte polako osvajaju tržište Azije

Klupske sorte jabuka zauzimaju sve više mesta na tržištu. Nova sorta privlači nove potrošače koji žele nove ukuse, boje i hrskavost ploda. Sorta Joly Red je došla na tržište pre 5 godina i postala veoma tražena, kako u Evropi tako i Aziji (Indija, Vijetnam i Singapur).

Karakteristika ove sorte je da ne zahteva posebne uslove gajenja, prilagođena je umerenoj klimi i donosi intenzivno obojene, crvene, plodove.

Jabuke klupske sorte

Slast je ono što osvaja potrošače. Naročito mlađi potrošači vole da pojedu hrskavu, slatku jabuku koja ima brix iznad 14. Rodnost je bogata, uz adekvatne agrotehničke mere bogata berba je izvesna. Lako se oboji pokožica koja je tamno crvena. Dospeva kada i Jonagold za branje, krajem septembra. Dobro se čuva u hladnjačama sa kontrolisanom atmosferom, može da dočeka maj mesec naredne godine i da zadrži sve svoje najbolje odlike.

Italijanski proizvođači su počeli pre deset godina “pohod” na Aziju. Tada su izvezli jabuka za 1,1 milion US dolara. Ulaganja u marketing, ponuda klupskih sorti, učestvovanje na sajmovima su urodili plodom. Prošle godine izvoz jabuka u Aziju (najviše Indiju) doneo je 175 miliona US dolara. Sada 20% od ukupnog izvoza italijanskih jabuka je usmereno na Aziju.

Jabuka je ove godine kod nas rodila skoro 500.000 tona i uz povećanu tražnju ipak nova tržišta su nužnost. Nova tržišta daju šansu i za plasman novih sorti jabuka. To je primer Gala Dark Baron. Počela je naša trgovina jabukama sa Indijom gde potrošači najviše  traže crvenu boju pokožice jabuka. Prava sezona prodaje na tom tržištu za izvoznike je posle januara meseca. Verujemo da će ovaj probni kontigent izazvati pažnju na tržištu kod potrošača da prihvate našu kvalitetnu jabuku na svojoj trpezi.

Dolazi vreme sadnje novih voćnjaka, pažljivo izaberite sorte jabuka jer se one sade za sledećih 20 godina. Odlučite koje tržište želite da snabdevate, tako ćete smanjiti početni rizik velikih ulaganja u voćnjak. Bogata ponuda voćnih sadnica je u “Agroplanta” rasadniku iz Velike Drenove. Kvalitet, sigurnost i savetovanje tokom uzgoja su njihove prednosti.

Petar Jovičić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *