Tehnologije Voćarstvo Zaštita bilja

Sorte maline i njihova ekonomska isplativost – Polana

Sorte maline koje rađaju dva puta tokom godine – Proizvodnja maline je najunosnija u okviru voćarske proizvodnje na području zapadne Srbije. Do sada su se isključivo uzgajale jednorodne maline. Njihova osnovna karakteristika je da se prve godine formira vegetativni porast – izdanak, koji tek naredne godine daje rod. Na taj način u rodnim zasadima su redovno prisutni izdanci koji daju rod u toj godini, kao i izdanci koji već rano u proleće rastu iz zemljišta i koji rađaju naredne godine.

Za razliku od ovih sorti, dvorodne – remontantne sorte maline – rađaju tokom dve godine, i u prvoj godini na izdancima koji su izrasli iste godine a na delu izdanka i naredne godine, kada rađa i jednorodna malina. Naime, u drugoj polovini vegetacije, jednogodišnji izdanak daje rod počev od vrha prema osnovi izdanka. Visina prinosa je zavisna od gajene sorte.

Sorte koje ranije počinju sa berbom daju veći prinos jer imaju veći broj berbi, kao i bolji kvalitet ploda. Tako već u prvoj vegetaciji se ostvaruje deo prinosa, dok u narednoj vegetaciji rod daju pupoljci koji nisu dali rod prethodne godine, a nalaze se ispod obranog dela prema osnovi samog izdanka.

Dvorodne maline

Postoji veći broj dvorodnih sorti, ali do sada je kod nas su zastupljene u povoju sorte – Heritidž (Heritage) i Polka. Polka je pogodnija za uzgoj iz razloga što ranije počinje sa zrenjem, u drugoj dekadi jula, dok Heritidž počinje sa berbom oko 20 dana kasnije u našim uslovima.

Njihov uzgoja je u trakama, širine 30-60 cm, uz neophodan naslon da se izdanci ne rasipaju bočno. Najčešće se berba obavlja samo u prvoj vegetaciji izdanka. Tada se krajem jeseni ili početkom proleća svi izdanci zakose do zemlje, jer jednorodne sorte daju bolji prinos za berbu tokom naredne godine u vreme uobičajeno za berbu, a kod dvorodnih sorti se dobije bolji porast i raniji početak berbe tokom vegetacije. Dvorodne sorte maline imaju perspektivu, jer produžuju period ponude maline u svežem stanju, gde se postižu najbolje cene, a i mogućnost dodatnih količina ploda za zamrzavanje, kao i značajni dodatni izvor dohotka za proizvođače. Joković Petar, dipl. ing. PSS Užice

Među ovim sortama ističe se Polana koja ako se pravilno proizvodi daje jako lepe i krupne plodove prijatne arome i ukusa. Prednosti gajenja ovih sorti nad klasičnim gajenjem je u tome što se pri podizanju zasada izbegavaju troškovi armature za špalir i radne snage oko postavljanja špalira i armature. Izbegavaju se troškovi vezivanja izdanaka za špalir i skidanja istih sa špalira što sve u ukupnoj masi troškova smanjuje troškove proizvodnje.

Kod dvorodih sorti smanjuje se potencijal razvoja bolesti i štetočina, jer svaki proizvođač posle berbe jednogodišnje izdanke mora da iznese iz zasada i spali, a samim tim i spali potencijal bolesti i štetočina u novim jednogodišnjim izdancima.

Ove sorte u gajenju imaju i svoj rizik, a to je da ako se u toku godine ne zalivaju redovno i cele biljke ne osvežavaju vodom u vrelim i letnjim danima može doći do spaljivanja celokupnog roda i sušenja celih biljaka. Savet proizvođačima je da ne počinju ovu proizvodnju bez dovoljno obezbeđene vode za zalivanje u sezonu pune berbe, u avgustu i septembru.

Remontantne sorte mogu se gajiti i na površinama pored reka, jer u letnjim mesecima veća je vlažnost vazduha, što odgovara malini, a nema problema sa zalivanjem. Pre zasnivanja zasada pored reka treba izabrati da nisu mnogo zakorovljene, posebno rizomskim korovima, a ako jesu onda ih treba uništiti hemijskim putem.

Od dvorodih sorti preporučene za gajenje Heritidž, Poalna, Polka, Otemblis i dr. PSSS Valjevo ,dipl ing Dragoljub Dragojlović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *