Ratarstvo Uncategorized Vesti

Počela setva pšenice, cene žitarica rastu

U Srbiji je počela jesenja setva žita, a u planu je da se zaseje oko 600.000 hektara, što je za oko 30.000 hektara više nego prošle godine, kaže Vukosav Saković iz Udruženja Žita Srbije.

Optimalan rok za setvu je počeo 5. oktobra, i traje do 25. oktobra, rekao je Saković za Tanjug i naveo da u praksi setva žita traje ceo oktobar i novembar u zavisnosti od vremenskih prilika.

Napomenuo je da ove godine vremenske prilike ne idu na ruku setvi zbog kiše.

Za sada je, kaže, pšenica zasejana na 10 odsto planiranih površina.

Saković je rekao da su proizvođači ove godine pokazali veće interesovanje, pa je moguće da se zaseje možda nešto više od 600.000 hektara u zavisnosti od vremenskih prilika.

Upitan kolika je potražnja za pšenicom na tržištu, s ozbirom na pandemiju korona virusa, Saković navodi da je regionalno tržiste dosta „mirno“ i da niko ne pravi zalihe, ali da je situacija drugačija na velikim svetskim tržištima.

„Velika svetska tržista, poput Kine, Egipta i Bliskog Istoka prave zalihe, kupuju više nego u istom periodu prošle godine. Ne zna se kakva će situacija biti u vezi sa pandemijom korona virisa. Problemi su i sa trasnportom, pa žele da se obezbede na vreme“, kaže Saković.

Rast cena, praćen povećanjem obima trgovanja, nastavljen je treću nedelju za redom na novosadskoj robnoj berzi. Kukuruz je bio vodeća kultura, kako cenovno tako i količinski. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 6.152 tone robe, čija je finansijska vrednost iznosila 135.426.500,00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je veći za 72,95%, dok je finansijska vrednost prometovane robe viša za 81,92%.

Povećana izvozna tražnja konstantno pomera cenu kukuruza u pozitivnom smeru. Kukuruz je ove nedelje uzeo apsolutni primat u trgovanju sa ukupnom količinom od 5.450 tona. Berzanski ugovori su zaključivani u cenovnom rasponu od 17,30 do 17,70 din/kg bez PDV-a, dok su ugovori sa klauzulom „fco-luka“ zaključivani u cenovnom opsegu od 17,70 do 18,50 din/kg bez PDV-a. Ponderisana nedeljna cena je iznosila 17,48 din/kg bez PDV-a (19,22 din/kg sa PDV-om), što predstavlja rast od 4,35% u odnosu na prethodni upoređujući podatak.

Pšenica, kao i kukuruz, usled povećanja izvozne tražnje beleži pozitivne cenovne trendove. Pšenicom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 19,90 din/kg bez PDV-a (21,89 din/kg sa PDV-om), što predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu koja je viša za 1,36%.

Početkom nedelje, sojinim zrnom se trgovalo po ceni od 43,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta (47,30 din/kg sa PDV-om). Krajem nedelje kupci su bili na nešto višim cenama, što ukazuje na dalji rast ove uljarice.

Suncokretova sačma sa 33% proteina je trgovana po 27,00 din/kg bez PDV-a (32,40 din/kg sa PDV-om).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *