Uncategorized Vesti Voćarstvo

Prokupcu u čast širom Srbije

05. oktobra 2020.

Međunarodni Dan prokupca, najvažnije autohtone sorte vinove loze u Srbiji, ove godine će biti obeležen od 10. do 15. oktobra nizom manifestacija u gradovima Srbije, kao i velikom kampanjom na društvenim mrežama.

Manifestaciju će otvoriti Karavan prokupca, zahvaljujući kom će po prvi put festival prokupca pored Beograda stići i u Aleksandrovac i Kragujevac. U hotelu Kragujevac, 10. oktobra će biti održana izložba vina od prokupca, sa akcentom na vinarije iz Šumadije i okolnih vinogorja, kao i radionica o šumadijskim vinima. Izložba vina biće održana i dan kasnije u Aleksandrovcu, na platou ispred Muzeja vinarstva, kao i radionica o identitetu župskog prokupca.

U hotelu Radisson Collection u Beogradu 13. oktobra biće održana konferencija OKUSI RAZLIKU, OKUSI PROKUPAC na kojoj će domaći i međunarodni vinski stručnjaci govoriti o vinima od ove značajne sorte.

Na sam Dan prokupca, 14. oktobra, u Hali 5 Beogradskog sajma biće održan Prokupac Show, uz izložbu najboljih vina od prokupca i koncert vasil Hadžimanov benda.

Sredina meseca, tačnije od 12. do 18. oktobra biće nedelja, posvećena promociji prokupca u trgovinskim i ugostiteljskim objektima širom Srbije – barovima, restoranima i vinotekama.

Organizatori manifestacije su Vinska kultura, vinski magazin Vino & Fino i portal Vinopedia.rs, koji su ove godine dobili podršku kroz USAID-ov Projekt za konkurentnu privredu.

Sama manifestacija utemeljena je pre pet godina sa osnovnim ciljem da prokupac postane prva sorta sa područja ovog dela Evrope koja ima svoj međunarodni dan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *