Uncategorized Vesti

Seoske igar Sportskog saveza Srbije održane u Vrnjačkoj Banji

Tokom dva takmičarska dana od 25-26. septembra deset ekipa je odmeravalo snage. Danas popodne završena su finalna takmičenja Seoskih sportskih igara u Vrnjačkoj Banji. Apsolutni pobednik ovogodišnjih igara su takmičari iz sela Batkovići kod Priboja. 

U dva dana više od 200 učesnika nadmetalo se u malom fudbalu, odbojci, bacanju kamena sa ramena, nadvlačenju konopca, nadvlačenju štapa, trčanju preko prepreka, šahu, obaranju ruku, skoku iz mesta i narodnom rvanju.Kao nagradu za osvojeni šampionski pehar Sportski savez Srbije će u Batkovićima sagraditi rukometni teren.

Ovogodišnji učesnici finalisti : Vrelo (Ub), Grljan (Zaječar), Gakovo (Sombor), Miloševac (Velika Plana), Miločaj (Kraljevo), Vlase (Vranje), Batkovići (Priboj), Brankovina (Valjevo), Kamenovo (Petrovca na Mlavi) i prošlogodišnji pobednik Seoskih igara Rudna Glava iz Majdanpeka.

– Uspeli smo da ispunimo naš cilj postavljen za ovu godinu. I pored teške situacije u zemlji i svetu, uneli smo malo radosti i fizičke aktivnosti u ovu godinu. Ponosni smo na naše saradnike iz teritorijalnih sportskih saveza koji su organizovali takmičenja na lokalnom nivou, a zatim došli sa ekipama iz svoje opštine da ih podrže na celikom finalu. Zahvalni smo i svima iz Sportskog saveza Vrnjačka Banja, na čelu sa Dušanom Radovićem, koji su bili kao i uvek izvanredni domaćini – rekao je generalni sekretar SSS Goran Marinković.

Zbog lošeg vremena takmičenje je premešteno u Sportsku halu “Vlade Divac”, u subotu su na programu bili fudbal, odbojka, šah, nadvlačenje konopca, nadvlačenje štapa, skok u dalj iz mesta i bacanje kamena.

U nedelju su odigrane fudbalske utakmice polufinala, za treće mesto i finala, a dobili smo pobednike i u obaranju ruku i narodnom rvanju. Najuzbudljivije je bilo u disciplini poligon koja je i odlučila pobednika. Takmičari po jedan muški i jedan ženski iz svake ekipe dali su svoj maksimum da za što kraće vreme savladaju prepreke i osvoje bodove za svoju ekipu.

– Kao još uvek aktivan sportista ponosan sam što su takmičari na seoskim igrama poslali fenomenalnu sliku, zaista je lepo kada budre i tekmičare drugih ekipa, kada se posle svake discipline pozdrave, šale i smeju, to je ono što smo želeli, da se svi dobro zabave – rekao je predsednik SSS Davor Štefanek i dodao:

– Čestitam ekipi Batkovića na pobedi. Drago mi je da će ovo selo opštine Priboj dobiti vrednu nagradu, a to je sportski teren sa tartan podlogom. Čestitam i ostalim ekipama na velikij borbi. Žao mi je što smo jednu ekipu isključili iz takmičenja, ali primaran cilj je da se takmiče ljudi iz iste opštine, da u selima probudimo mlade i zainteresujemo ih za sport. Ali ovu manifestaciju nastavljamo i sledeće godine, pa se nadam da neće biti ovakvih situacija – Štefanek je istako i značaj podrške i solidarnosti:

– U ovim vremenima veoma je važno da pokažemo zajedništvo i da dokažemo da možemo ostvariti naše ciljeve. Naravno da sam veoma zahvalan Ministarstvu omladine i sporta što nas podržava u svim akcijama, a predsedniku države što ima ogromno razumevanje za sport.

Kada se saberu bodovi, konačan plasman izgleda ovako:

1. Batkovići – Priboj

2. Kamenovo – Petrovac na Mlavi
3. Brankovina – Valjevo
4. Gakovo – Sombor
5. Grljan – Zaječar
6. Miloševac – Velika Plana
7. Rudna Glava – Majdanpek
8. Vrelo – Ub
9. Vlase – Vranje

– Miločaj – Kraljevo (diskvalifikacija zbog kršenja pravila u vezi takmičara koji nije iz opštine za koju nastupa).

Na žalost,Ekipa Miločaja kod Kraljeva je diskvalifikovana zato što je imala duplo više igrača nego što je dozvoljeno.Naime,ekipe su mogle imati ukupno  po 20 takmičara u 10 sportskih disciplina a Kraljevčani su ih imali čak 40. Umesto meštana Miločaja oni su doveli i igrače iz drugih sela, među kojima je bilo i profesionalaca, što nije dozvoljeno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *