Jaka suša u jugoistočnoj Evropi

subota, 19. septembra 2020.

Predviđanja prinosa za letnje useve u EU revidirana su i pokazuju lošije stanje nego što se očekivalo. 

Prema Biltenu za praćenje useva za Evropu, na nivou EU, prognoze prinosa govore da će kod svih useva rod biti slabiji, naročito u Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj.

Sve u svemu, prognoza prinosa za letnje useve na nivou EU sada je blizu petogodišnjg proseka. Jaka suša digo traje u istočnoj Rumuniji, istočnoj Bugarskoj i južnoj Ukrajini, sa daljim negativnim uticajima uglavnom na kukuruz i suncokret. Suša se sada primećuje i u severoistočnoj Grčkoj, glavnom regionu za proizvodnju suncokreta u zemlji, a produženi deficit padavina počeo je da utiče na kukuruz u centralnoj Ukrajini.

U zapadnoj Evropi su vrućine prijavljene u avgustu praćene padom temperatura, ali se deficit padavina nastavio u velikim delovima Francuske, Belgije, Luksemburga, zapadne Nemačke i južne Holandije, što je dodatno smanjilo očekivanja od prinosa letnjih useva u ovim regionima. (uglavnom kukuruz, šećerna repa i krompir).

U Irskoj i delovima Ujedinjenog Kraljevstva česte i obilne padavine od sredine avgusta negativno su uticale na sazrevanje i žetvu prolećnih i zimskih žitarica. Povoljni uslovi vladali su u srednjoj i severnoj Evropi. Višak padavina pogodovao je letnjim usevima u severnoj Italiji, Austriji, Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj i Belorusiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *