Tehnologije Vesti Voćarstvo

Srpska šljiva interesantna potrošačima na Bliskom istoku

ponedeljak, 24. avgusta 2020.

Ove godine tradicionalni „Dani šljive“ u Blacu održani su onlajn, a kako je u toku predstavljanja ocenio Marko Selaković, šef Kancelarije Privredne komore Srbije u Dubaiju, potencijal srpskog tržišta šljive izuzetno je veliki i mogao bi da bude konkurentan na tržištu Bliskog istoka. Kao prednosti izvoza šljive na tržište Bliskog istoka Selaković je istakao bescarinski uvoz, simbolični PDV od 5 % i mogućnost direktnog kontakta proizvođača.

Više od 450 učesnika pratilo je izlaganje, a Selaković je rekao da, za uspešnost ove trgovine, domaći izvoznici moraju da obrate posebnu pažnju na GCC standard koji važi u svim zemljama ovog kraja.

Za tržište Bliskog istoka Selaković predlaže uzgoj sorti kao što je „aženka“ koja je vrlo popularna u ovom delu sveta.

Srbija je među globalnim liderima u proizvodnji šljive, a vodeći regioni su Mačvanski, Kolubarski i Šumadijski okrug. U 2019. godini proizvedeno je 558.930 tona šljive, a 75 % šljive u Srbiji, u kojoj dominiraju stare autohtone sorte, koristi za rakiju. Sortiment šljive na našim prostorima je znatno drugačiji nego sortiment šljive na drugim područjima koja su orijentisana ka izvozu na Bliski istok – kaže Selaković.

Preduslovi za saradnju sa Bliskim istokom su, dodaje, visok kvalitet proizvoda, dobro pakovanje, preciznost u dogovorima o količini i poštovanje rokova.

Pošto govorimo o premijum tržištu, proizvod mora da bude izuzetnog kvaliteta, izgleda, dizajna. Proizvođači moraju da budu udruženi da imaju što ukrupnjeniji zasad, što ukrupnjeniju proizvodnju ako hoćemo da uspešno plasiramo robu i ozbiljne količine na tržište Bliskog istoka – kaže Selaković.

Domaće proizvođače pozvao je da se za podršku obrate Kancelariji Privredne komore Srbije u Emiratima, koja je na raspolaganju i za podršku u pokretanju biznisa, povezivanju sa distributerima, pružanju informacija koje se tiču tržišta.

Pored privrednih društava, preduzetnika i proizvođača šljive, na onlajn predstavljanju „Dana šljiva“ učestvovali su i predstavnici Regionalne privredne komore Niš, Regionalne razvojne agencije Niš, Poljoprivredne stručne savetodavne službe Prokuplje kao i predstavnici kompanija za proizvodnju i preradu voća.

Izvor: Južne vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *