Subvencije Tehnologije Vesti

Na adresu PD“ Zlatiborskog Eko agrara“ stiglo 275 konkursnih prijava za podsticanje u poljoprivredi

17 августа, 2020

Iz godine u godinu sve je veće interesovanje za mere podrške koju opština Čajetina u saradnji sa PD „Zlatiborskim eko agrarom“ pruža stanovnicima ove opštine. Dva konkursa za podsticaje u poljoprivredi u 2020. godini završena su 7. avgusta.

Podrška poljoprivrednim proizvođačima pre svega se ogleda kroz podršku u finansijskom smislu, kroz regresiranje i subvencije za ulaganja u gazdinstva. Kroz podsticajne mere investicije u fizičku imovinu „Eko agrar“ će podržati poljoprivredna gazdinstava u iznosu od 30 – 40%. Kod podsticaja za uvećanje stada iz sopstvenog zapata povraćaj sredstava za kupovinu priplodne stoke je 30% i 50% na iznos računa za kupovinu stočne hrane.

„Prvobitno trajanje konkursa za podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava bilo je do 10. jula a za uvećanje stada iz sopstvenog zapata do 20. jula. Kako bi izašli u susret svim poljoprivrednicima konkurs je produžen do 7. avgusta. Poljoprivrednici su dostavili dokumentaciju 275 konkursnih prijava od čega je 140 za investicije u fizičku imovinu a ostatak je za uvećanje stada iz sopstvenog zapata“,

S obzirom da opština Čajetina izdvaja velika novčana sredstva za podsticaje ove vrste, zaposleni iz „Zlatiborskog eko agrara“ zaključuju iz stalnog kontakta sa korisnicima, da su itekako zadovoljni i zahvalni na pomoći koju dobijaju.

„Kao i prethodnih godina poljoprivrednici sa teritorije opštine Čajetina najviše će koristiti podsticaje za nabavku priplodnih grla, poljoprivredne mehanizacije, pčelinjih društava, riblje mlađi, opreme za pčelarstvo, opreme za navodnjavanje, sadnice itd.“,

U toku je kontrola konkursne dokumentacije i izlaz na teren radi provere navedenog , potpisivanje ugovora i u narednih nekoliko dana krenuće se sa isplatom.

Izvor:zlatiborpress.rs/Danka Milovanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *