Srpski vrhunski sportisti odlično se snalaze po završetku aktivne karijere

Zoran Milović 16. 08. 2020.

ШАМПИОНИ И У БИЗНИСУ: Српски врхунски спортисти одлично се сналазе по завршетку активне каријере

Foto: Arhiva Novosti

SPORTSKI heroji Srbije postaju veoma uspešni i po završetku aktivne karijere.

Za razliku od nekih ranijih vremena, kada su asovi sa malo ušteđevine otvarali kafiće, butike ili pekare, sada profesionalci svoje zarađene milione kapitalizuju pokretanjem unosnih poslova. Mnogi od njih su – šampioni i u biznisu.

Ulaganje u poljoprivredu ili ugostiteljstvo, postaje sve primamljivije za vrhunske srpske sportiste, pogotovo za – košarkaše. Sa parketa u voćnjake prešli su Nenad Krstić, Darko Miličić, Uroš Tripković, Kosta Perović, Predrag Drobnjak, Marko Kešelj, a hotelijerstvo je “znak prepoznavanja” Dragana Kićanovića, Miloša Teodosića, Nikole Pekovića…

POTONjI kapiten srpske reprezentacije i uzdanica Partizana, Nenad Krstić, spojio je naizgled nespojivo – sport i alkohol. U Ratini nadomak rodnog Kraljeva, podigao je destileriju, a u okolini ima oko osam hektara zasada kajsije, šljive, kruške i dunje, od kojih proizvodi kvalitetnu rakiju. Priznaje da mu je igranje u NBA ligi pomoglo da razvije biznis, jer su imali predavanja na temu čime mogu da se bave po završetku karijere.

– Rakija je srpski proizvod po kom smo poznati u svetu. Tako sam ušao u ovaj posao pre šest godina. Rakija je naziv Troglav dobila po jednom brdu u okolini, što bi trebalo da joj da poseban pečat – priča Krstić, koji se vratio u košarku prihvatajući ulogu direktora reprezentacije Srbije.

Da je kapital stečen tokom karijere najbolje uložiti u zemlju, uverio se i Predrag Drobnjak, bivši košarkaš Partizana i NBA igrač. U selu Natalinci nadomak Topole, u srcu Šumadije, zasadio je pre sedam godina blizu 30.000 sadnica kruške. Prvobitni plan da se bavi samo uzgojem ove voćke je preinačio i pravi svoju rakiju “Pirum”.

OD KAFANE DO BERBERNICE

PRERANO “penzionisani” vaterpolista Danilo Dača Ikodinović oprobao se u ugostiteljstvu. Dugo je držao etno-kafanu “Tako je suđeno”, ispod Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu, koju je zatvorio i – preselio je na Novi Beograd. Još aktuelni vaterpolo reprezentativac Duško Pijetlović opredelio se za prilično neobičan vid poslovanja. Otvorio je berbernicu. I to u samom centru Beograda, i u radnji na Novom Beogradu.

Andrija Prlainović ne briljira u vodi samo kao vaterpolista, već i kao – ozbiljan biznismen. Jedan od najboljih igrača sveta, uzdanica Srbije i francuskog Marselja, sa partnerima je stvorio brend sportske opreme za vodene sportove “Kil”. Sada “oblači” klubove širom Evrope i, naravno, srpsku reprezentaciju.

DARKO Miličić, najbolje plasirani Srbin u istoriji NBA drafta, odavno je batalio košarkašu, a danas je jedan je od uspešnijih poljoprivrednika u Bačkoj. Na Telečkoj visoravni, između Sivca i Kljaićeva, napravio je svoje carstvo: ima 50 hektara zemlje pod jabukama i veštačko jezero sa 10.000 šarana.

I Kosta Perović, koji je najveće uspehe zabeležio u dresu Partizana, a jednu sezonu proveo uNBA ligi, košarkaški teren je zamenio plantažama, i to smilja, koje gaji uz lavandu, ruže, trešnje i borovnice, na 40 hektara zemlje na Suvoj planini. U destileriji pravi eterično ulje, koje je baza za razne proizvode – farmaceutske, lekovite, kozmetičke…

POSVEĆEN poslu u voćarstvu je i nekadašnji miljenik navijača Partizana Uroš Tripković, koji je svoju sreću, posle košarke, pronašao u uzgoju borovnica, na tri hektara blizu Topole.

– Kada sam razmišljao u šta da uložim novac, sađenje borovnica mi se učinilo profitabilno. Godinu dana sam potrošio učeći posao. Tek posle nekoliko godina trud počne da se naplaćuje – izjavio je Tripković.

Borovnice su zaokupile i bivšeg košarkaša Crvene zvezde Marka Kešelja (na dedovini u selu kod Lajkovca zasadio je hektar i po), kao i centra oba “večita rivala” Raška Katića, koji je prošlog leta registrovao gazdinstvo i odlučio se za sađenje borovnica u saksijama.

MALO se zna da se bivši fudbalski selektor Mladen Krstajić bavi poljoprivredom od 2000. godine, još dok je igrao u Nemačkoj i imao imanja oko Kikinde. Bavi se i destilerijom, nekretninama, ima motel…

– To je porodičan biznis, ne mnogo veliki, ali dovoljan da školujem decu. Krenulo je od jednog, pa prešlo na dva, deset hektara… Imam suncokret, pšenicu, kukuruz, ali i voćnjake kajsije, dunje i šljive. Od tog voća pravim rakiju, koju prodajem najmanje tri godine staru, što garantuje kvalitet. Pravim sedam vrsta rakije. Hubert 1924. Deo Velikog Sela zvao se nekada Hubertovo… – rekao je Krstajić.

HOTELIJERSTVO je privlačan biznis, najviše za košarkaše. Najsvežiji u ovom poslu je kapiten reprezentacije Miloš Teodosić, koji je krajem prošle godine na Divčibarama otvorio hotel “Crni vrh”. Svečanom otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je zahvalio slavnom košarkašu i njegovom bratu Jovanu što su uložili novac u svoj, valjevski kraj, a ne bilo gde u svetu…

Foto: Arhiva Novosti

Hotel “Crni vrh” Miloša Teodosića

Zlatiborski vazduh omamio je mnoge, koji su novac zarađen od sporta uložili u hotele, apartmane za prodaju i izdavanje i lokale.

Pionir ulaganja na planinama je košarkaška legenda Dragan Kićanović, koji je još 2000. godine, na samom ulasku na Zlatibor, izgradio hotel “Olimp”. Postala je to uobičajena baza brojnim sportskim ekipama koje redovno dolaze na pripreme. Bivši košarkaš Partizana i nekoliko grčkih klubova, Miroslav Pecarski gazduje odmaralištem “Sunčani breg”, idealnim mestom za mlade učesnike košarkaškog kampa koje organizuje…

Foto: Arhiva Novosti

Hotel “Olimp” Dragana Kićanovića

ZLATIBOROM po investicijama dominira Nikola Peković. Bivši košarkaš Partizana ulaže veliki kapital zarađen od ugovora iz NBA u najposećeniju srpsku planinu. Uložio je desetak miliona evra u izgradnju luksuznih vila, a Zlatiborci kažu da neće stati na tome. Upravo se priča da je kupio Titovu vilu (navodno Josip Broz nikada nije prespavao u njoj), koju planira da renovira kao kulturno dobro i pretvori je u muzej, a na placu oko dva hektara gradi apartmanski kompleks u koji je uložio oko 15 miliona evra.

Dok košarkaši osvajaju Zlatibor, fudbaleri su zaposeli Kopaonik. Najpoznatiji graditelji i ugostitelji među sportistima na Kopaoniku su bivši fudbaleri Partizana. Sadašnji prvi trener Savo Milošević i Dragan Ćirić otvorili su hotel “Srebrna lisica”, dok se Gordan Petrić odlučio za gradnju apartmana i prodaju.

Da se sve ne svede na fudbal i košarku, potrudio se odbojkaš Goran Vujević, koji je izgradio i vodi hotel “Ozon” u Brzeći.

PLIVAJU U POLITIČKIM VODAMA

HOĆE li Aleksandar Šapić sa svojom partijom SPAS postati deo vladajuće koalicije i ući u Vladu Srbije, ili će sa 11 poslanika u parlamentu biti opozicija i on započeti treći mandat predsednika opštine Novi Beograd, političko je pitanje “par ekselans”. Ishod ćemo saznati uskoro, posle drugog kruga konsultacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. I kakav god epilog da bude, evidentno je da je nekad najbolji vaterpolista sveta postao ozbiljan političar koji je potvrdio da vrhunski sportisti mogu da budu veoma uspešni i van borilišta gde su osvajali trofeje i medalje.

U političkim vodama uspešno pliva i Slavko Gak, koji nije bio vaterpolista tog kalibra (ima zlatnu medalju sa Svetskog prvenstva u Rimu 2009), ali dobija sve pohvale na odgovornom mestu sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *