Agroekologija Uncategorized Vesti

Sezona lova na prepelice: Ove godine bez stranih lovaca

subota, 01. avgusta 2020.

Povodom 1. avgusta, početka lova na prepelice, Lovački savez Srbije je izdao saopštenje u kojem upozorava lovce početnike i one iskusne da strogo vode računa o ograničenjima koje nalaže Zakon o divljači i lovstvu.

To se, pre svega odnosi na zabranu korišćenja elektronskog uređaja, u narodu nazvanog vabilice. Takođe se ukazuje na potrebu pridržavanja pravilima kulture lova, koja nalažu nošenje prsluka ili delova garderobe uočljivih boja.

U dopisu se posebno ne naglašava opšta obaveza okupljanja i pridržavanja socijalne distance na otvorenom, kao i u zatvorenom prostoru, što važi za sve građane Srbije, a time i lovce. Zato se očekuje da lovačka udruženja, ovom prilikom, ne krenu u uobičajenu organizaciju lova, već da će to prepustiti individualnom opredeljenju lovaca, uz uobičajenu proceduru.

S obzirom na to da je lov na prepelice vrlo atraktivan, jer zahteva pomoć dobro obučenih pasa, godinama je u Srbiju dolazio veliki broj stranih lovac. Sada će njihov dolazak izostati, jer bi pri povratku kući, morali 15 dana da provedu u samoizolaciji.

Ranijih godina u naše lovište je, po tradiciji, dolazilo 50-100 lovaca na prepelice iz Mađarske, Češke i Slovačke, kaže dipl. Inž. Kurić Tibor, predsednik Lovačkog društva u Staroj Moravici. – Stranci bi, obično, ulovili 500 do 1.000 jedinki, što nam je, samo od lovne takse, donosilo i po 2.500 evra. I ove godine imamo najavljenu rezervaciju za lov u trajanju od 15 dana za oko 50 stranih lovaca, ali će zbog korona virusa njihov dolazak biti odložen. Po svemu sudeći od 1. avgusta i kraja septembra, koliko traje lovna sezona na prepelice, lovci će izaći u lovište shodno svojim individualnim opredeljenjima, posebno iz želje da uvežbavaju svoje lovačke pse.

Izostanak dolaska stranih lovac stvoriće veliki gubitak za lovačke organizacije u Vojvodini. Samo od izlova prepelica, poslednjih decenija,  lovačka udruženja u Pokrajini su sticala preko 1,5 miliona evra, ne računajući prihode od pratećih usluga strancima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *