Ratarstvo Reč struke Vesti

Ključna sedmica za žetvu pšenice

јул 11, 2020

U agraru je među najaktuelnijim pitanjima žetva pšenice. Taj posao zbog padavina u prethodnom periodu kasni, pa će prinos i kvalitet biti niži. Međutim, ostaje dilema oko cene. Uz to treba dati preporuke poljoprivrednicima oko upotrebe mehanizacije, upozoravaju stručnjaci.Da nije bilo obilnih padavina, žetva ječma i pšenice već bi bila u punom zamahu, podseća stručnjak u Zadružnom savezu Vojvodine Petar Radić.

” Ječam je uglavnom zreo i može se reći da je bolje podneo padavine od pšenice. Kod pšenice na terenu je primećeno poleganje, pa će biti problema kod kombajniranja. Kod savremenih kombajna gubici u žetvi su približno 1%, ali će ovakva situacija sigurno povećati rastur. Neophodno je za pravilno podešavanje kombajna izbaciti što više vitlo, prilagoditi brzinu okretaja radnih elemenata i pratiti na izvršaju kvalitet požnjevenog materijala. Sada konstatujemo da je pšenica na parcelama potamnela, što može dovesti do pojave patogena i pada kvaliteta žita. Samo da nas vreme posluži 10-ak dana da završimo žetvu”, kaže Radić.Mora se voditi računa i o izlasku gabaritne mehanizacije na saobraćajnice, upozorava Petar Radić.

“Žetva je veliki posao koji mora da se odradi u kratkom period, pa je kod vozača za potrebe poljoprivrede izražen umor i pad koncentracije. Zato molim sve učesnike u saobraćaju za povećanu pažnju. Biće kolone traktora sa prikolicama kod silosa odnosno na delovima saobraćajnica, što zahteva dodatni oprez. Poljoprivredna mehanizacija mora biti pravilno osvetljena, a blato sa pneumatika se na otresištima mora ukloniti”, upozorava Radić.

Kad je reč o ceni pšenice, prinosu i kvalitetu, Radić objašnjava da je cena proizvodnje žita uglavnom poznata.

“Zbog vremenskih uslova uglavnom su pšenice slabijeg kvaliteta, tek na ponekim parcelama očekujemo visok kvalitet i rod. Mislim da će ova godina po proizvodnji pšenice biti ispod proseka. Neke kalkulacije govore da je za prosečan prinos od 4,5 tone po hektaru proizvodna cena pšenice 21,06 dinara za kilogram. Ni ove godine nećemo imati klasiranje pšenice na prijemu, iako se to svake godine najavljuje. Tako da ostaje da će verovatno neke pšenice boljeg kvaliteta dobiti i veći cenu na tržištu. Dakle za tako nešto su ograničavajući factor skladišta koja u kratkom vremenu treba da prime veliku količinu pšenice”, kaže Radić.

Tokom protekle nedelje na Produktnoj berzi došlo je do rasta cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza i soje. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 2.500 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 66.950.000,00 dinara.     

Kukuruz treću  nedelju za redom beleži uzlazni trend. Ugovori na pariteu FCA su zaključivani u cenovnom rasponu od 16,60 din/kg do 17,00 din/kg bez PDV-a (od 18,26 din/kg do 18,70 din/kg sa PDV-om). Na strani tražnje više aktivnosti su pokazali domaći prerađivači. U odnosu na prethodnu nedelju beležimo rast ove žitarice za 1,33%. Tražnja kukuruza na paritetu CPT luka sa isporukom robe do kraja jula, bila je na cenovnom nivou od 17,20 din/kg bez PDV-a (18,92 sa PDV-om).

Pšenicom novog roda (hl 73kg) na paritetu FCA se trgovalo po ceni od 17,80 din/kg bez PDV-a (19,58 din/kg sa PDV-om), dok je kupoprodajni ugovor na paritetu fco-kupac zaključen po ceni od 18,50 din/kg bez PDV-a (20,35 din/kg sa PDV-om).

Soja kao i kukuruz beleži pozitivne cenovne trendove tokom protekle nedelje na organizovanom robno-berzanskom tržištu. Svi kupoprodajni ugovori su zaključeni po ceni od 43,50 din/kg bez PDV-a (47,85 din/kg sa PDV-a). U odnosu na prethodnu nedelju cena je viša za 2,35%. Terminski ugovor za sojino zrno roda 2020. godine na paritetu FCA je zaključen po ceni od 337 eur/t u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS. Prometovana je količina od 500 tona sa isporukom robe septembar/oktobar. Zanimljivo je istaći da veće interesovanje vlada za terminsku kupoprodaju ove uljarice, nego za spot trgovanje.

Stočni ječam roda 2020. godine (hl 62kg) je prometovan po ceni od 14,60 din/kg bez PDV-a (16,06 din sa PDV-om).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *