Drugi pišu Tehnologije Uncategorized Vesti

Od 2022. godine novo deklarisanje piva

nedelja, 15. septembar 2019.

Udruženje pivara EU potpisalo je memorandum prema kom će do 2022. na pivskoj ambalaži obavezno biti istaknuti sastojci i njegova energetska vrednost.

Ovu akciju, dogovorenu u saradnji s Evropskom komisijom, u junu ove godine prihvatila je Glavna skupština udruženja Brewers of Europe, a Memorandum o razumevanju u četvrtak je u Briselu potpisalo 37 potpisnika, uključujući 25 nacionalnih udruženja pivara.

Svrha ovog memoranduma je da kompanije preuzmu javnu odgovornost kad je reč o isticanju sastojaka i energetske vrednosti na etiketama svojih proizvoda, dok trgovačka društva podržavaju te napore, prenosi portal Investitor.me.

Memorandum je otvoren za kompanije i udruženja iz svih sektora alkoholnih pića, pod uslovom da ga se potpisnici odgovorno pridržavaju.

Ideja ove akcije je da potrošači uvek imaju na uvidu razumljive, prepoznatljive, uporedive i tačne informacije na nalepnicama svih alkoholnih pića, navodi se u saopštenju o potpisivanju Memoranduma.

Na evropskom nivou i u potpunom skladu s Uredbom (EU) 1169/20111 Evropskog parlamenta i Veća o informisanju potrošača o hrani, pivari su u poslednje četiri godine na svojim proizvodima dobrovoljno navodili sastojke i energetsku vrednost.

Kao što je to prikazano u izveštaju o sprovođenju, u zemljama EU ostvarili su znatan napredak u boljem informisanju potrošača, pri čemu 60 odsto piva već ima izraženu etiketu kalorijske vrednosti, a 80 odsto njih nosi popis sastojaka.

Izvor:B92   Foto beergeck.cz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *