Reč struke Subvencije Vesti

Mali subjekti u poslovanju hranom životinjskog porekla

Od januara 2018. godine, donošenjem Pravilnika o malim količinama primarnih proizvoda koji služe za snabdevanje potrošača, području za obavljanje tih delatnosti kao i odstupanja koja se odnose na male subjekte u poslovanju hranom životinjskog porekla („Sl. Glasnik RS“, br. 111/2017), malim proizvođačima mleka i prerađevina od mleka, mesa i mesnih prerađevina, jaja, divljači, ribe, data je mogućnost da legalno prodaju svoje proizvode na kućnom pragu, lokalnim pijacama, malim trgovinama ili da je direktno šalju na kućnu adresu potrošača. Kako bi se podigla ekonomija na selu, mali proizvođači se podstiču na povezanost primarne proizvodnje, prerade na gazdinstvu i prodaje malih količina proizvoda direktno potrošaču. Time jača njihov položaj, podiže konkurentnost, i jedino tako mogu da pariraju velikim proizvođačima na tržištu, da uvedu i ispoštuju rigorozne standarde, kako bi sve funkcionisalo kao u zemljama EU, na čijem je putu Republika Srbija. Međutim, iako je malim proizvođačima data šansa da potrošačima ponude tradicionalne proizvode, bez zaziranja od inspekcije, još uvek je veliki broj onih koji posluju u sivoj zoni. U kraljevačkom kraju pogotovo je veliki broj proizvođača koji se bave preradom mleka u sir i kajmak, koji bi trebalo da urede svoje poslovanje u skladu sa Pravilnikom.

Subjekti u poslovanju malim količinama primarnih proizvoda su pravna lica ili preduzetnici koji drže ili uzgajaju životinje, proizvode, direktno prodaju ili isporučuju primarne proizvode u propisanim količinama, ali i fizička lica koja proizvode sirovo mleko i proizvode od sirovog mleka u domaćinstvu.

Životinje na gazdinstvu moraju biti u vlasništvu od njihovog rođenja, ili izleganja, odnosno svinje, goveda, ovce i koze da su provele najmanje tri meseca, živina najmanje tri nedelje na gazdinstvu.

Svi subjekti u poslovanju malim količinama primarnih proizvoda životinjskog porekla koji direktno prodaju ili isporučuju primarne proizvode (sirovo mleko, jaja, ribu, krupnu i sitnu divljač) i proizvode od mleka proizvedene u domaćinstvu krajnjem potrošaču, odnosno lokalnim maloprodajnim objektima koji direktno snabdevaju krajnje potrošače, moraju biti upisani u Registar objekata Uprave za veterinu na osnovu zahteva (odobren ili registrovan objekat).

Mali proizvođači (fizička lica), mogu da prodaju ili isporučuju male količine primarnih proizvoda, i to nedeljno maksimalno 200 litara sirovog mleka, 500 jaja u registrovanim objektima , ili 100 komada živine u odobrenim objektima.

Količina sirovog mleka koju proizvođač (fizičko lice), može da preradi u domaćinstvu je maksimalno 200 l nedeljno u registrovanom objektu. Mali subjekt u poslovanju hranom u objektu za preradu mesa na gazdinstvu može da preradi samo meso dobijeno od životinja uzgojenih na mestu gazdinstva i zaklanih u odobrenom objektu za klanje životinja. Količina gotovih proizvoda od mesa koja može da se proizvede na gazdinstvu i stavi u promet iznosi 100 kg nedeljno,u registrovanom objektu.

Dozvoljene količine mogu biti i veće u slučaju da robu nude poljoprivredna gazdinstva koja su registrovale male mlekare, klanice ili preradu mesa (forma preduzetnika ili pravnog lica). U malim registrovanim mlekarama, može da se prerađuje od 200 – 5.000 litara mleka nedeljno. Količine usitnjenog mesa, poluproizvoda i gotovih proizvoda od mesa, koje mali subjekt u poslovanju hranom može da preradi u objektu i stavi u promet je od 100 – 2.000 kilograma nedeljno.

U tom slučaju male registrovane klanice u odobrenim objektima će moći da kolju godišnje do 500 junadi, 1.000 teladi, do 2.500 svinja, ovaca i koza, živine do 100.000 komada godišnje.

Prema propisima, proizvođači su direktno odgovorni za bezbednost i kvalitet hrane i moraju da ispune veterinarsko-sanitarne i opšte uslove higijene namirnica. Međutim, proizvođači nisu obavezni da uvode sistem Hasap, odnosno princip analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka proizvodnje. Proizvođači su dužni da najmanje dva puta godišnje kontrolišu uzorke namirnica. Proizvođači mleka će imati rigorozniji nadzor, jednom kvartalno radiće ispitivanje sirovog mleka na ukupan broj bakterija. Živinari će jednom godišnje kontrolisati meso na prisustvo salmonele. Namirnice moraju da budu zdravstveno ispravne, a dozvolu za prodaju će imati samo oni proizvođači koji ispunjavaju propise definisane Pravilnikom.

PSSS Kraljevo,

Zorica Zdravković, savetodavac za agroekonomiju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *